Vincent Mentzel / Hollandse Hoogte
NOS Nieuws

Schrijver Frank Martinus Arion overleden

De Nederlands-Antilliaanse schrijver Frank Martinus Arion (78) is overleden. Hij stierf vannacht na een kort ziekbed in het ziekenhuis van Willemstad.

Arion schreef in het Nederlands en het Papiaments. Zijn beroemdste boek is Dubbelspel, de roman waarmee hij in 1973 debuteerde.

Domino

Dubbelspel gaat over het leven op Curaçao. Winnen en verliezen zijn in de roman een zaak van leven en dood, gesymboliseerd door het dominospel dat de personages met elkaar spelen.

Het boek was in het najaar van 2006 speerpunt van de campagne Nederland leest. Dubbelspel werd gratis via de bibliotheken en boekhandels verspreid in een oplage van 700.000 exemplaren.

De roman wordt binnenkort verfilmd door de Amerikaanse regisseur Ernest Dickerson onder de titel Double Play. Eind november gaan de opnames van start.

Nestor

Arion was de nestor van de literatuur op Curaçao, zegt correspondent Dick Drayer. Hij was politiek zeer actief en steunde de onafhankelijkheidsstrijd. Ook was hij een warm pleitbezorger van het Papiaments. Over de oorsprong van deze taal schreef hij een dissertatie waarop hij aan de Universiteit van Amsterdam promoveerde.

In 2008 gaf hij zijn koninklijke onderscheiding terug, uit protest tegen "het rekolonisatieproces" van Nederland. Hij vond dat Nederland zich te veel met Curaçao bemoeide.

Naast romans schreef Frank Martinus Arion verhalen, poëzie en essays. Zijn laatste publicatie, zijn verzamelde gedichten, verscheen onder de titel Heimwee en de ruïne in 2013.

Dick Drayer / NOS
Frank Martinus Arion met zijn vrouw in april 2014

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl