De Spaanse premier Rajoy
NOS Nieuws

Rajoy wil wel praten, maar afscheiding Catalonië is onbespreekbaar

De Spaanse premier Rajoy is bereid tot samenwerking met de nieuwe regering van Catalonië. Maar dan moet wel de wet worden gerespecteerd. "De eenheid van Spanje, de nationale soevereiniteit en de vrijheid van alle Spanjaarden staan niet ter discussie", zegt Rajoy. Hij hoopt verder dat alle Spanjaarden en Catalanen hun kalmte bewaren.

Rajoy reageert met zijn uitspraken op de uitslag van de regionale verkiezingen in Catalonië. De separatisten behaalden gisteren de meerderheid van de zetels en willen de komende tijd aansturen op onafhankelijkheid. De Spaanse regering is fel tegen.

Spoedwet

Nog deze week wil Madrid een spoedwet door het parlement loodsen die het mogelijk maakt om desnoods de macht in Catalonië over te nemen en de regiopremier uit zijn functie te zetten.

De Catalaanse separatisten willen een eigen land met een leger, een centrale bank en een eigen rechtssysteem. Ze hebben het centrale gezag in Madrid gevraagd om akkoord te gaan met een referendum over onafhankelijkheid. De Spaanse regering is tegen zo'n volksraadpleging.

Moeizame coalitievorming

De separatisten die nu in Catalonië gaan regeren, zijn het eigenlijk alleen eens over afscheiding van Spanje. Verder denken ze heel verschillend. Zo heeft de CUP felle kritiek geleverd op het bezuinigingsbeleid van regeringsleider Artur Mas. Mas is de voorman van de separatistische coalitie Junts Pel Si. Zonder steun van de CUP kan Mas geen regeringscoalitie vormen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl