Flickr / Yuankuei / Creative Commons by nc-sa 2.0

Justitie in Duitsland gaat onderzoek doen naar Volkswagen. Ook komt er een onderzoek naar oud-topman Winterkorn, die vorige week opstapte. Hij wordt door justitie verdacht van fraude door de verkoop van voertuigen met gemanipuleerde uitstootwaarden. Volkswagen zelf heeft ook aangifte gedaan, maar tegen wie is niet duidelijk.

Het Volkswagenconcern is in grote problemen gekomen nadat was gebleken dat uitstoottesten in de Verenigde Staten zijn gemanipuleerd met speciale software. De Duitse autofabrikant heeft de fraude toegegeven.

Zo'n 11 miljoen auto's en bedrijfswagens in de hele wereld hebben de sjoemelsoftware gekregen; niet alleen Volkswagens zelf, maar ook modellen van dochterbedrijven. Ruim 2 miljoen Audi's zouden met de software zijn uitgerust. 

Geschorst

Vanochtend maakte persbureau Reuters bekend dat de topmannen van de ontwikkelafdelingen van Volkswagen, Audi en Porsche zijn geschorst.

Nadat bekend was geworden dat VW de software in auto's had geïnstalleerd, verloor het aandeel Volkswagen op de beurs veel van zijn waarde. Topman Martin Winterkorn trad af en is opgevolgd door Matthias Müller, die de hoogste baas bij VW-dochter Porsche was.

Oud-Volkswagenbaas Martin Winterkorn (juni 2015) EPA

STER reclame