NOS Nieuws

Taliban hebben helft van Kunduz in handen

Kunduz is een belangrijk strategische gebied

De Taliban hebben meer dan de helft van de Noord-Afghaanse stad Kunduz in handen. Een woordvoerder van de politie zegt dat de rebellen een gecoördineerde aanval hebben uitgevoerd op de stad.

Er zou nog steeds worden gevochten in Kunduz. De Taliban hebben een aantal regeringsgebouwen veroverd, waaronder een gerechtsgebouw en een ziekenhuis.

Een verslaggever van persbureau Reuters meldt dat de opstandelingen hun vlag hebben gehesen op het centrale plein van de stad. Inmiddels zou ook de gevangenis zijn bestormd, waarbij honderden mede-strijders bevrijd zouden zijn.

De streng-islamitische Taliban-strijders vielen de stad vanochtend vanuit drie kanten aan. Afghanistan stuurt militairen uit andere delen van het land naar Kunduz om te voorkomen dat de hele stad in handen valt van de Taliban.

Voor het eerst alleen

Dit is de tweede poging van de Taliban dit jaar om controle over de Noord-Afghaanse provinciestad te krijgen. Kunduz is een belangrijke strategische locatie in het land omdat de stad met een groot deel van Afghanistan in verbinding staat.

De Afghaanse veiligheidstroepen vechten voor het eerst alleen sinds de meeste internationale troepen het land hebben verlaten. Tussen 2011 en 2013 trainden Nederlandse instructeurs Afghaanse politie-eenheden in het gebied. Het is nog onduidelijk of deze eenheden bij de strijd betrokken zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl