Shell-boorplatform Kulluk bij Alaska
NOS Nieuws

'Als de olieprijs stijgt, komt Shell wel weer terug'

Shell stopt voorlopig met het boren naar olie en gas in Alaska. De boringen tot nu toe vallen tegen en de kosten zijn hoog. Maar analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers denkt niet dat het vertrek van Shell definitief is.

Het is niet de eerste keer dat Shell stopt met olieboringen in het Noordpoolgebied. Eind jaren 80, begin jaren 90 begon de oliemaatschappij ook al met proefboringen. Maar de lage olieprijs maakte winning in het gebied toen niet rendabel.

Nieuwe poging

In 2008 kocht Shell opnieuw rechten om te mogen boren in de Tsjoektsjenzee en Beaufortzee. Dat kostte de oliemaatschappij bijna 4 miljard dollar.

Vier jaar later begon Shell met proefboringen in het gebied. De olieprijs lag een stuk hoger dan twintig jaar ervoor en Shell wilde zich er weer aan wagen. Dat leidde, net als in de jaren 80 en 90, tot veel protest van natuur- en milieubewegingen en verdeeldheid bij de lokale bevolking.

Nu, drie jaar later, trekt Shell er alsnog de stekker uit. De kosten zijn te hoog en de regels in Alaska zijn "grillig".

Olieprijs

Analist Versteeg gaat ervan uit dat Shell op termijn weer terugkeert naar Alaska. "Het heeft allemaal te maken met de olieprijs. Als die weer fors stijgt en de nood om naar olie te zoeken hoger is, dan komen ze wel weer terug. Maar dat gebeurt de komende vijf tot tien jaar niet, schat ik."

"Kijk bijvoorbeeld maar naar de jaren 90", zegt Versteeg. "Al heel lang is Shell ermee bezig: ze beginnen met boren, en dan stoppen ze weer. En dan beginnen ze weer met boren en dan stopt het weer. Het hangt allemaal af van de olieprijs."

Shell stopt met het boren naar olie in Alaska

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl