Het boorplatform Polar Pioneer en een bevoorradingsschip van Shell voor de kust van Alaska
NOS Nieuws

Shell stopt met olieboringen in Alaska

Shell stopt met de omstreden boringen naar gas en olie in Alaska.

Volgens de oliemaatschappij vallen de boringen tot nu toe tegen en zijn de kosten hoog. Ook noemt Shell de "moeilijk na te leven, grillige regelgeving" in Alaska als reden om te stoppen.

Shell zegt de operatie te stoppen voor de "nabije toekomst". Dat Shell op termijn weer terugkeert naar het gebied, sluit het bedrijf niet uit.

Protesten

In juni vertrok het boorplatform Polar Pioneer vanuit Seattle naar Alaska. Milieuactivisten protesteerden bij het vertrek tegen de boringen. Zij zijn bang dat de olie- en gasboringen grote schade toebrengen aan het milieu.

De operatie in Alaska heeft voor Shell een waarde van 2,7 miljard euro. Daarnaast heeft Shell voor bijna een miljard euro aan contractuele verplichtingen rond de operatie. Hoeveel financiële schade het bedrijf precies oploopt, vertelt Shell eind deze maand bij de komende kwartaalcijfers.

Dure olie

"Oliemaatschappijen zijn hun investeringen aan het terugbrengen", zegt Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. "Het is voor Shell relatief duur om olie uit Alaska te halen vanwege de strenge veiligheidseisen. Het is logisch dat ze daar als eerste stoppen."

Versteeg schat in dat het stoppen van de hele operatie in Alaska Shell zo'n 4,5 miljard euro kost. "Maar ze kunnen wat hebben", zegt Versteeg. Shell maakte afgelopen jaar bijna 17 miljard euro winst.

Op de koers van het aandeel Shell heeft de aankondiging weinig invloed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl