De maansverduistering gezien vanuit Trébons-sur-la-Grasse, Frankrijk
NOS Nieuws

Rode supermaan ook in Nederland op veel plekken goed te zien

Hoewel niet wolkenloos, was de supermaan-eclips vannacht op veel plaatsen in Nederland goed te zien. Op sociale media kwamen enthousiaste berichten uit heel Nederland, van Schiermonnikoog tot Zeeland.

Om 4.48 uur was de verduistering in Nederland maximaal en stond de aarde precies tussen de zon en de maan in. Het maanoppervlak kreeg toen geen direct zonlicht maar er viel toch enig zonlicht door de aardatmosfeer, met als resultaat volle maan met een rode gloed.

Op Twitter werden massaal foto's gedeeld van de rode maan. De woorden 'maansverduistering' en 'SuperBloodMoon' waren trending.

Voor wie toch te veel last had van bewolking verzorgde ruimtevaartorganisatie NASA een online livestream. Daarop kon de verduistering van de supermaan gezien vanuit Groot-Brittannië worden gevolgd.

Om 07.25 uur is de maan weer helemaal uit de schaduw van de aarde.

Rode gloed

Een supermaan komt voor als de maan op haar dichtst mogelijke positie bij de aarde vandaan staat. De maan wordt verduisterd wanneer de aarde tussen de maan en de zon instaat. De schaduw van de aarde zorgde vannacht voor een rode gloed op de maan.

Een supermaan in combinatie met een maansverduistering is zeldzaam. De volgende keer dat dat gebeurt is in 2033.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl