De leiders van Junts Pel Si groeten de aanhangers
NOS Nieuws

Separatisten: Catalanen zeggen ja tegen onafhankelijkheid

Bij de verkiezingen in Catalonië hebben de separatisten de meerderheid veroverd in het regionale parlement. Hoewel ze maar 48 procent van de stemmen hebben gekregen, hebben de Catalanen volgens regeringsleider Artur Mas "ja" gezegd tegen onafhankelijkheid.

De separatistische coalitie Junts Pel Si van regeringsleider Artur Mas krijgt 62 van de 135 zetels, de linkse separatistische CUP komt op 10 zetels.

Regeringsleider Artur Mas wordt gekust door een aanhanger

Dat de separatisten niet de meerderheid van de stemmen hebben gekregen, maar wel de meerderheid van de zetels, komt door het districtenstelsel, waardoor de dunbevolkte landelijke gebieden worden bevoordeeld boven de miljoenenstad Barcelona.

Referendum

De separatisten hadden van de verkiezingen een soort referendum over onafhankelijkheid gemaakt. De Spaanse regering verbiedt een referendum over onafhankelijkheid en weigerde de uitslag van het informele referendum te erkennen dat vorig jaar in Catalonië werd gehouden.

De separatisten willen binnen 18 maanden de onafhankelijkheid uitroepen, hoewel ze geen tweederde meerderheid hebben en niet eens de helft van de stemmen hebben veroverd.

Verhinderen

De Spaanse regering zegt desnoods via de rechter te zullen verhinderen dat Catalonië onafhankelijk wordt. De Spaanse grondwet verbiedt regio's zich af te scheiden. Komende week loodst de regering een spoedwet door het parlement die het mogelijk maakt om desnoods de macht in de regio over te nemen en de regiopremier uit zijn functie te zetten.

De separatisten willen een eigen land met alle instellingen die daarbij horen, zoals een leger, een centrale bank en een rechtssysteem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl