NOS Nieuws

Wolken belemmeren zicht op supermaan-eclips

De totale maansverduistering van morgenochtend vroeg is in een deel van het land waarschijnlijk niet te zien. Vanaf vanmiddag zullen wolkenvelden vanaf de Noordzee het zicht op de maan belemmeren, meldt Weerplaza.

De grootste kans om het natuurverschijnsel te kunnen zien is in het zuiden van het land, maar echte liefhebbers wordt aangeraden om naar Noordwest-Frankrijk te gaan.

Het is een uitzonderlijke situatie, omdat het gaat om een maansverduistering die samenvalt met een supermaan. Daardoor is er een grote donkerrode volle maan zichtbaar.

Weerman Gerrit Hiemstra raadt aan om tóch gewoon de wekker te zetten. "De verduistering is maximaal om 4.48 uur. Is het niet te zien, dan is dat natuurlijk jammer, maar dan ga je toch gewoon weer verder slapen?"

Dicht bij de aarde

Die supermaan, een extra grote maan, is op zich niets nieuws, zei wetenschapsjournalist Govert Schilling in het radioprogramma Vroege Vogels. "De maan draait in een baan om de aarde, maar die baan is niet precies cirkelvormig. Dus de ene keer staat de maan wat dichterbij, en lijkt hij groter. De andere keer staat hij verder weg, en lijkt hij kleiner."

Schilling heeft berekend dat de maan 7 procent dichter bij de aarde staat dan normaal. "De afstand is nog geen 357.000 kilometer. Daardoor is de maan extra helder. Want doordat hij dichterbij staat, valt er ook meer licht op de aarde."

Een maansverduistering komt eens in de twee à drie jaar voor. Maar dat de maan vannacht ook nog eens dicht op de aarde staat, maakt de situatie volgens Schilling bijzonder.

"Die grote en heldere volle maan gaat uitgerekend vannacht in zo'n baan langs de aarde, dat de zon er niet meer op kan schijnen en hij verduisterd wordt. Die combinatie is bijzonder." De volgende keer zal pas in 2033 zijn.

Theorieën

Vaak gaan zons- en maansverduisteringen samen met theorieën over het einde van de wereld en ook dit keer was het raak: een kleine groep leden van de conservatieve mormoonse kerk waarschuwde daarvoor. Maar de waarschuwingen zijn niet in lijn met die van de mormoonse kerkleiding. Die heeft de gelovigen laten weten dat ze zich niet moeten laten meeslepen door visioenen over de apocalyps.

De NASA heeft een uitlegfilmpje gemaakt over de verduistering. Daarin is te zien hoe de zon, de aarde en de maan ten opzichte van elkaar staan op het moment van de verduistering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl