Eliud Kipchoge wint de marathon van Berlij
NOS Sport

Kipchoge kan Berlijn niet opnieuw aan wereldrecord helpen

Eliud Kipchoge heeft de marathon van Berlijn niet voor het derde jaar op rij aan een wereldrecord kunnen helpen. De Keniaanse atleet zegevierde zondag onder goede omstandigheden in 2 uur en 4 minuten. Daarmee bleef de favoriet ruim boven het wereldrecord dat Dennis Kimetto vorig jaar in Berlijn op 2.02.57 bracht. Voor Kipchoge, die de beste jaarprestatie neerzette, is het zijn vijfde zege in zes marathons.

Topveld aan de start

Berlijn had met vier lopers met een persoonlijk record onder de 2 uur en 5 minuten een topveld aan de start. Kipchoge, die dit jaar al de marathon van Londen won, zette met 2.04.01 wel de beste jaartijd neer. In Berlijn nam hij na 31 kilometer afstand van zijn concurrenten. Zijn landgenoot Eliud Kiptanui eindigde als tweede in 2.05.21. De derde plaats was voor de Ethiopiër Feyisa Lilesa in 2.06.57.

In het begin kon de groep favorieten het wereldrecordschema van Kimetto aardig bijbenen. Na de helft lukte dat niet meer. Het verschil liep steeds meer op. Kipchoge, wiens inlegzooltjes uit zijn loopschoenen hingen, moest het in de slotfase alleen doen.

Kipchoge op losse zooltjes naar zege

Mutai's vallen tegen

Emmanuel Mutai en Geoffrey Mutai, ook behorend tot de groep atleten die eerder onder de 2.05 hebben gelopen, konden niet mee tot het eind. Emmanuel Mutai, vorig jaar tweede in Berlijn achter Kimetto, finishte als vierde in 2.07.46. Geoffrey Mutai passeerde als vijfde de finish in 2.09.29.

Eliud Kipchoge wint marathon Berlijn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl