De favorieten voor de marathon van Berlijn 2015
NOS Sport

Topveld moet Berlijn opnieuw wereldrecord opleveren

De marathon van Berlijn staat al jaren garant voor wereldtijden. Zondag staat er bij de mannen opnieuw een topveld aan de start dat in staat moet worden geacht een aanval te doen op het wereldrecord van 2.02.57.

Die toptijd liep Dennis Kimetto vorig jaar in Berlijn. De Kenianen Eliud Kipchoge, Emmanuel Mutai en Geoffrey Mutai en de Ethiopiër Feyisa Lilesa beginnen aan de 42,195 kilometer met een persoonlijk record van onder de 2 uur en 5 minuten. Wereldrecordhouder Kimetto ontbreekt. Hij liep onlangs bij de WK in Peking de marathon.

2014: Kimetto loopt wereldrecord in Berlijn

Goede weersomstandigheden

Onder goede weersomstandigheden - de voorspellingen zijn uitermate goed - is een nieuwe mondiale toptijd mogelijk, schat atletiekspecialist Léon Haan van de NOS in. "Een lage luchtvochtigheid, nauwelijks wind en 18 graden; beter kan eigenlijk niet", analyseert Haan. In Berlijn werd na het wereldrecord van Paul Tergat in 2003 (2.04.55) nog vijf keer de mondiale toptijd verbeterd.

In de ogen van de NOS-specialist is Eliud Kipchoge de grote favoriet. De 30-jarige Keniaan liep tot nu toe vijf marathons. Hij won er vier. Zijn laatste zege dateert van april toen hij de prestigieuze marathon van Londen op zijn naam schreef. "Hij heeft zijn ervaring van de baan meegenomen naar de weg. Zijn basissnelheid ligt hoog", meent Haan.

Karakter

En Kipchoge is nog redelijk marathonfris. "Daarnaast is het een loper met veel karakter. Hij won vorig jaar in Rotterdam in een redelijke, maar niet bijzondere tijd (2.05.00). Kipchoge liep echter de laatste kilometers solo tegen de harde wind in", herinnert Haan zich.

Concurrentie

Kipchoge moet vooral concurrentie krijgen van Geoffrey Mutai en Emmanuel Mutai, die geen familie van elkaar zijn. Emmanuel Mutai liep vorig jaar in Berlijn naar de tweede plaats. Hij finishte met 2.03.13 kort achter de nieuwe wereldrecordhouder Kimetto. Emmanuel Mutai is de trainingspartner van Kipchoge. "Als alles klopt in Berlijn kan er iets heel moois gebeuren", keek Kipchoge deze week vooruit. "Emmanuel en ik kunnen elkaar naar een wereldrecord pushen."

Blessures

Geoffrey Mutai liep al eens 2.03.02. Dat deed hij in Boston in 2011, maar die toptijd werd destijds niet als wereldrecord erkend omdat het parcours in de Amerikaanse stad niet aan de eisen voldoet. In 2011 won de Keniaan New York om een jaar later ook toe te slaan in de marathon van Berlijn (2.04.15).

In Rotterdam werd hij in 2010 in 2.04.55 tweede. "Hij heeft wat blessures gehad", weet Haan. "Hij is heel ervaren, maar is dit jaar in Londen wel uitgestapt."

Marathonloopster Andrea Deelstra (r) in actie met Kim Dillen tijdens de Ten Miles in Tilburg

Andrea Deelstra bij de vrouwen

In de vrouwenrace probeert Andrea Deelstra de limiet voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te halen. Die staat op 2 uur en 28 minuten.

Deelstra eindigde vorig jaar tijdens de Europese kampioenschappen in Zürich als dertiende op de marathon in 2.32.39, haar persoonlijk record. "Ze moet dus veel van haar persoonlijk record afhalen om in de buurt van die limiet te komen. Na de EK bleek dat ze een pees in haar voet had gescheurd en het herstel heeft lang geduurd. Ze staat voor een zware opdracht", zegt Haan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl