1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

'Supermarkten weigeren leeftijdscontroles goed te doen'

De Hollandse Exploitatie Maatschappij (HEM) eist een schadevergoeding van miljoenen euro's van Jumbo Supermarkten en branchevereniging CBL. HEM-bestuursvoorzitter Benschop zegt in het NPO Radio 1-programma Argos dat ze de Mededingingswet hebben overtreden door afspraken te maken over een boycot van het bedrijf Ageviewers, een dochter van de HEM.

Bij het Ageviewers-systeem controleert niet de kassamedewerker de leeftijd van klanten, maar een controleur op afstand met een camera. Uit onderzoeken zou blijken dat dit systeem bijna feilloos werkt. Supermarktmedewerkers zouden in de helft van de gevallen in de fout gaan.

Door de werkwijze van Ageviewers zouden supermarkten volgens Benschop bijna de helft van hun omzet uit alcohol en tabak verliezen. Om die reden hebben ze onderling afgesproken niet meer met Ageviewers in zee te gaan, zegt Benschop. Ageviewers moet daarom de deuren sluiten. Voor twintig medewerkers is ontslag gevraagd.

In dezelfde Argos-uitzending ontkennen de supermarkten dat er sprake is van kartelvorming. Zij zeggen dat ze allen zelfstandig hebben besloten om niet met Ageviewers in zee te gaan, omdat het systeem klantonvriendelijk zou zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl