De droom van Jozef, toegeschreven aan Francisco Goya Francisco Goya [Public domain]/Wikimedia Commons

Begin september zijn uit een woonhuis bij Madrid twee werken gestolen die worden toegeschreven aan de Spaanse schilder Francisco Goya. De werken zouden samen zo'n vijf miljoen euro waard zijn, meldt de Spaanse krant El País.

Het gaat om het olieverfdoek 'De droom van Jozef' en een tekening van verschillende gezichten. De dieven zijn in de namiddag het huis binnengekomen en hebben het alarmsysteem onklaar gemaakt. 

De diefstal werd in eerste instantie openbaar gemaakt door de Art Recovery Group, een organisatie die helpt bij het opsporen en terughalen van gestolen kunst.

Een woordvoerder denkt dat de dieven misschien helemaal niet uit waren op de werken van Goya, maar inbraken voor geld of juwelen. Toen ze de Goya's zagen zouden ze die meegenomen hebben. Het is volgens hem onmogelijk om de tekening en het doek te verkopen op de internationale kunstmarkt.

De twee kunstwerken werden in 1915 voor het eerst toegeschreven aan Goya. Het zouden voorstudies zijn voor fresco's die te zien zijn in Zaragoza.

STER reclame