De woonkamer van Frans Molenaar heeft het thema goud
NOS Nieuws

Snuffelen in de slaapkamer van couturier Frans Molenaar

  • Mattijs van de Wiel

    Verslaggever

  • Mattijs van de Wiel

    Verslaggever

Niets is er toevallig terecht gekomen. Over werkelijk alles is nagedacht. Het interieur van wijlen couturier Frans Molenaar is met niets anders te vergelijken. Vanaf de binnenkomst wordt de bezoeker overweldigd door de hoeveelheid kunst, kitsch en design.

Molenaar overleed in januari dit jaar. Zijn volledige inboedel wordt nu online geveild. Dit weekend zijn er twee kijkdagen. Daar kan iedereen het interieur en de enorme kunstverzameling zelf bekijken.

In de woonkamer is alles goudkleurig

Vlak achter de voordeur hangen tientallen foto’s van Molenaar met beroemdheden. In het trappenhuis is geen plekje aan de muur nog vrij. Er hangen daar zo’n honderd portretten van de ontwerper. Molenaar wilde graag zijn gasten imponeren. Hij zei het ook zelf, dat hij "een ijdel mannetje" was.

  • Mattijs van de Wiel / NOS
    Het huis van Frans Molenaar hangt vol met zijn portretten
  • Mattijs van de Wiel / NOS
    Een verzameling vingerhoedjes moet minimaal 100 euro opleveren
  • Mattijs van de Wiel / NOS
    Zwart-witte schilderijen in het huis van Frans Molenaar
  • Mattijs van de Wiel / NOS
    Zilveren bestek, te koop voor minimaal 40 euro
  • Mattijs van de Wiel / NOS
    Het trappenhuis hangt vol met modefoto's
  • Mattijs van de Wiel / NOS
    Een zwarte bank in de vorm van een mond met grote lippen

Het voelt een beetje ongepast, rondlopen in de badkamer en langs het bed van de overledene. Veilingmeester Piet van Winden gaat er ook van uit dat niet alle bezoekers ook echte kopers zijn. Maar dat is niet erg. Een beetje nieuwsgierigheid en voyeurisme mág.

Je kijkt je ogen uit. In de gouden woonkamer is alles goudkleurig. Op de slaapverdieping is alles zwart of wit. Molenaar moest daarvoor een hometrainer zwart spuiten, omdat er geen zwart model te vinden was. De beroemde rode lippenbank van Dali kreeg een nieuwe, zwarte bekleding.

Molenaar bedacht een concept, en hield er aan vast, op het maniakale af. "Hij had een extreme passie voor kunst, hij was extreem esthetisch ingesteld", zegt Van Winden. Molenaar kon heel snel vallen voor een kunstwerk, en hij kocht heel veel. Niet alles is veel geld waard, niet alles is even mooi. Maar, zegt de veilingmeester "dat het zo afwijkend is, dat maakt het interessant".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl