EPA
NOS Nieuws

Beleggersvereniging VEB stelt Volkswagen aansprakelijk

Beleggersvereniging VEB stelt Volkswagen aansprakelijk voor de schade die beleggers hebben geleden door de dieselfraude. De koers van Volkswagen daalde in twee dagen met 35%. Het bedrijf heeft volgens de beleggersvereniging ‘ onjuist, onvolledig en misleidend’ gehandeld.

De VEB verwijt Volkswagen bewust informatie te hebben achtergehouden. Omdat beleggers niet geïnformeerd waren hebben ze schade geleden: "Indien Volkswagen het beleggend publiek voldoende had ingelicht, zouden beleggers de aandelen niet hebben gekocht of gehouden, dan wel hebben gekocht tegen een lagere prijs."

Compensatie

Ook is er volgens de VEB sprake van misleiding, omdat Volkswagen stelde milieuvriendelijke auto’s te produceren. Hierdoor wekte het bedrijf de indruk een groter marktaandeel en dus hogere omzet te kunnen genereren", aldus de beleggers.

De VEB wil binnenlandse en buitenlandse beleggers die via een Nederlandse bank of effectenbemiddelaar hebben gehandeld collectief vertegenwoordigen. De directeur van de vereniging, Paul Koster, zegt dat er nu al voldoende aandacht is vanuit de beleggers: “Er moet een compensatie komen want er zijn miljarden verloren gegaan. Dat doet enorm veel pijn."

Lijken uit de kast

Toch zijn er ook beleggers die niet zo op de claims zitten te wachten. Zij hebben zelf nog aandelen in het bedrijf en denken er zo nadeel van te ondervinden: "Er zijn mensen die zeggen: 'Doe maar niet te moeilijk'. Maar degenen die erin zitten lopen ook risico dat er nog meer lijken uit de kast komen. Wij blijven het belangrijk vinden om beleggers die schade geleden hebben te vertegenwoordigen."

De VEB gaat met Volkswagen in gesprek over mogelijke compensatie. Als er voor 15 oktober niet wordt gereageerd zal de vereniging Volkswagen dagvaarden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl