Boortoren van de NAM nabij het dorp ’t Zandt
NOS Nieuws

NAM in beroep tegen direct compenseren schade

De NAM gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter dat de waardedaling van huizen in het bevingsgebied in Groningen direct moet worden gecompenseerd. Dat bepaalde de rechtbank van Assen begin deze maand.

De NAM heeft de uitspraak bestudeerd en noemt die onduidelijk. Het gaswinningsbedrijf vraagt zich af of er wel een werkbare regeling kan worden opgezet aan de hand van de uitspraak. De gang naar het gerechtshof moet die duidelijkheid creëren.

Het bedrijf heeft de uitspraak voorgelegd aan experts op het gebied van de woningmarkt. "Daar komen toch een aantal onduidelijkheden voor ons, en dus ook voor de bewoners, naar voren. Zoals bijvoorbeeld de werkwijze van een regeling en het geografisch gebied waar het voor geldt", zegt NAM-woordvoerder Sander van Rootselaar.

Ongewenst

Ook zegt de NAM dat onduidelijk is wat er gebeurt als huizenprijzen weer stijgen. Of in hoeverre mensen die een huis kopen in het bevingsgebied recht hebben op compensatie. Volgens Van Rootselaar zijn die instromers er wel degelijk. Daarnaast zou onduidelijk zijn of huiseigenaren meerdere keren recht hebben op schadevergoeding.

De onduidelijkheid op essentiële onderdelen zal leiden tot ongelijke, en dus ongewenste, uitkomsten voor huiseigenaren, de woningmarkt en voor de NAM, stelt het bedrijf.

Gaswinning

De zaak was aangespannen door de stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG). Daarbij zijn twaalf woningbouwcorporaties en 900 particuliere huiseigenaren aangesloten.

Volgens de stichting zijn zo'n 100.000 woningen gezamenlijk ruim een miljard euro minder waard geworden door de bevingen in het gebied die het gevolg zijn van de gaswinning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl