.
NOS Nieuws

Veel ultrafijnstof op en rond Schiphol

Op en rond Schiphol is de lucht vervuild met hoge concentraties ultrafijnstof dat afkomstig is van startende en landende vliegtuigen. Dat staat in een onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Hoe schadelijk de hoge concentraties zijn voor de gezondheid, zegt het instituut niet te kunnen bepalen.

De concentraties nemen buiten de luchthaven snel af: op vijftien kilometer afstand is nog circa 20 procent van alle ultrafijnstof afkomstig van het vliegverkeer. Volgens een rapport van het RIVM is dat vergelijkbaar met de hoeveelheid ultrafijnstof die het wegverkeer in binnenstedelijk gebied produceert.

Piek

Op piekmomenten, zo blijkt uit onderzoek dat het RIVM dit voorjaar hield, worden door vliegtuigen tot 300.000 deeltjes ultrafijnstof per kubieke centimeter uitgestoten. Zo'n deeltje is minder dan 0,001 millimeter groot en daarmee het allerkleinste bestanddeel van fijnstof.

Voor mensen die dichtbij de start- en landingsbanen wonen, kan dit grote gevolgen hebben voor hun gezondheid. Daarom adviseert het RIVM het kabinet om deze risico's te laten onderzoeken.

De hoge concentraties ultrafijnstof rond Schiphol zijn vergelijkbaar met die bij andere grote luchthavens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl