Haiden Morgan in het ziekenhuis van Miami
NOS Nieuws

'Wonderbaby' van 680 gram overleeft geboorte op cruiseschip

Een baby die 3,5 maand te vroeg werd geboren aan boord van een cruiseschip lijkt het avontuur tegen alle verwachtingen in te gaan overleven. Haiden Morgan was slechts 680 gram zwaar en zo'n 30 centimeter lang bij zijn geboorte.

Emily Morgan (28) uit de Amerikaanse staat Utah had van haar huisarts toestemming gekregen om de cruise te maken, omdat ze pas op 19 december was uitgerekend. Samen met haar man zou ze de derde verjaardag van haar dochtertje vieren met een weekje in de Cariben.

Toen Emily op 31 augustus kramp voelde, dacht ze in eerste instantie dat het schijnweeën waren. Totdat ze bloed zag. Midden in de nacht liet ze de scheepsarts komen. "Hij zei: je moet je benen dichthouden, want we lopen pas over 14 uur een haven binnen."

Ik had hem voelen schoppen, voelen groeien. Ik stond er dus op hem te zien, of hij nu leefde of dood was.

Emily Morgan, moeder van Haiden

Binnen een half uur was haar zoon geboren. In eerste instantie kreeg Emily te horen dat het een miskraam was geweest en dat het jongetje dood was. Ze kreeg het advies dat het beter was hem niet meer te zien.

"Ik had hem voelen schoppen, voelen groeien. Ik stond er dus op hem te zien, of hij nu leefde of dood was."

Na drie kwartier kwam de scheepsarts melden dat de baby toch in leven was, maar het waarschijnlijk niet lang zou maken. Emily hoorde echter dat het jongetje zacht huilde en zag dat hij mooi roze was, allebei tekenen dat zijn longen goed waren ontwikkeld. Dat is cruciaal voor prematuur geboren kinderen.

Geknutselde couveuse

Er werd een couveuse gemaakt van handdoeken en zakjes zoutoplossing die waren verwarmd in de magnetron. Met een maandverband werd zijn hoofd warm gehouden en zijn kwetsbare huid beschermd.

's Ochtends vroeg kwam de kapitein van het schip zijn condoleances brengen, omdat hij gehoord had dat de baby was overleden. "Toen hij de baby hoorde huilen vroeg hij: 'Wacht even, leeft hij nog?' Toen ik ja zei, zei hij dat hij het schip sneller zou laten varen om eerder in Puerto Rico aan te komen."

De aankomst van Haiden in Miami

Volgens artsen waren de twee uren die zo werden gewonnen cruciaal voor de kansen van Haiden. Toen het schip afmeerde, waren er al zwarte vlekken te zien op zijn vingers, een teken dat zijn bloedsomloop slechter werd.

Het gezin bleef drie dagen op het eiland en werd toen met een medische vlucht naar Miami gebracht. Daar moet Haiden aansterken tot december. De prognose is goed: zijn longen zijn inderdaad goed ontwikkeld en hij krijgt inmiddels moedermelk door een sonde, twee theelepels per anderhalf uur.

Artsen noemen het verbazingwekkend dat Haiden het avontuur heeft overleefd, zegt Emily. "Elke dag zeggen ze ons dat hij een wonderbaby is en dat hij hier wil zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl