In Nederland neemt ondertussen de instroom van asielzoekers toe. Het COA zoekt daarom continu naar nieuwe (tijdelijke) opvangplekken, zoals hier in de Jaarbeurs in Utrecht
NOS Nieuws

Alle hens aan dek om asielzoekers te huisvesten

Wat voor soorten opvang zijn er op dit moment?

Er zijn asielzoekerscentra waar mensen hun procedure afwachten of als ze een verblijfsvergunning hebben, wachten op een huis. In de reguliere azc’s zitten nu 35.000 mensen. 13.000 van hen hebben een voorlopige verblijfsvergunning en mogen zich in een gemeente vestigen.

Maar er is inmiddels ook op allerlei plekken noodopvang, onder meer in hallen zoals in Apeldoorn, Assen, Goes en Rosmalen. Op dit moment wordt een grote noodopvanglocatie in Nijmegen opgebouwd. Er is nog steeds behoefte aan noodopvang. Als het tot het eind van het jaar zo blijft dat er 3000 asielzoekers per week binnenkomen, verwacht het COA ruim 40.000 plekken nodig te hebben.

Gemeenten verzorgen sinds 17 september ook crisisopvang, onder regie van de veiligheidsregio's. Dat is opvang op locaties die in principe voor 72 uur beschikbaar zijn. De gemeenten en het COA (afdeling plaatsing) communiceren via het zogeheten LCMS-systeem over aantallen, termijnen en logistiek.

Hoeveel mensen heeft het COA om dit in goede banen te leiden?

Bij het COA werken inmiddels 2600 mensen. Dat waren er vorig jaar rond deze tijd 1700. Het aantal vrijwilligers dat voor het COA werkt, is sinds vorig jaar gestegen van 740 naar bijna 1100.

Personeel van Defensie helpt het COA met het opzetten van noodopvang, zoals bijvoorbeeld in Heumensoord bij Nijmegen. Ook helpt het leger bij het onderbrengen van asielzoekers in crisis- en noodopvang.

Wie controleert of iemand echt een asielzoeker is, op de vlucht voor geweld?

Dat doet de Immigratie- en Naturalisatiedienst. De IND registreert asielzoekers en behandelt hun aanvragen voor een verblijfsvergunning. Het centraal aanmeldcentrum van de IND is in Ter Apel en er zijn kantoren in Den Bosch en Zevenaar. Binnenkort kan er ook geregistreerd worden in Budel, Rotterdam en Amsterdam.

Wie zorgt ervoor dat een asielzoeker met een verblijfsvergunning een huis krijgt?

Gemeenten hebben de taak asielzoekers met een verblijfsvergunning te huisvesten (Taakstelling Huisvesting Asielzoekers). Er is bij de gemeenten op aangedrongen snel (tijdelijk) onderdak voor deze mensen te regelen, zodat ze in de opvang plaatsmaken voor nieuwe asielzoekers. Om dat te bespoedigen is er een speciale regeling ingezet: het Gemeentelijk Zelfzorg Arrangement (GZZA). Daarbij kunnen asielzoekers ook geplaatst worden bij bijvoorbeeld familie of particulieren thuis. Gemeenten kunnen ervaringen en oplossingen vinden bij het platform Opnieuw Thuis.

Wie coördineert de hulp die Nederlanders aan asielzoekers willen bieden?

Dat doet het Rode Kruis op verzoek van het COA. Het Rode Kruis neemt de giften en aanbiedingen van mensen aan. Daarvoor zijn inmiddels zes Welkom Winkels geopend en er komen er binnenkort nog meer bij. Ook levert het Rode Kruis bedden voor sommige crisis- en noodopvanglocaties. Ook heeft het Rode Kruis een rekening geopend, 6868, voor donaties ten bate van asielzoekers en is de website hulpvoorvluchtelingen.nl gelanceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl