Pauline Broekema / NOS

Toen ze met heftige weeën onderweg was naar het ziekenhuis in Den Helder kwam iemand met het voorstel: "Zullen we de boot stilleggen? Dan wordt de baby toch nog op Texel geboren." Het kwam er niet van. Het derde kind van Patricia Nieuwenburg werd op de vaste wal geboren en heeft als geboorteplaats Den Helder in z'n paspoort staan.

In haar kinderkledingwinkel krijgt Patricia Nieuwenburg veel zwangere Texelse vrouwen. Bij de meesten speelt de wens een 'echt' Texels kind te krijgen. Maar dat kan niet, want als ze in het ziekenhuis willen bevallen, moeten ze naar Den Helder. En dus komt die plaatsnaam in het paspoort van de baby, of de moeder het nou wil of niet.

Eerder vandaag vroeg D66-Kamerlid Koser Kaya zich af waarom de woonplaats niet kan worden vermeld in het paspoort van een kind dat in het ziekenhuis in een andere gemeente is geboren. Ze heeft die vraag aan verantwoordelijk minister Plasterk van Binnenlandse Zaken gesteld.

Trots

Dat Texelse ouders graag zwart op wit willen zien dat hun kind 'van Texel' komt, heeft niets te maken met een verkeerd sentiment, zegt burgemeester Francine Giskes van Texel. Het is de trots van de eilanders. Toen de Texelse Courant eens aankondigde dat vanaf 1 april de geboorteplaats in Texel kon worden gewijzigd, stond er die dag een lange rij bij het gemeentehuis.

Texelaren willen gewoon Texel op hun paspoort

Giskes vindt dat het mogelijk moet zijn om de woonplaats van de moeder als geboorteplaats aan te houden in het paspoort van een kind. 

De 18-jarige Glenn Oostra, die op de boot terug naar Texel staat, snapt niet veel van de ophef. Hij heeft Den Helder als geboorteplaats in zijn paspoort staan, maar komt van het eiland. "Waarom zou je dat willen veranderen?", vraagt hij. "Het is nou eenmaal zo."

Voor Suzan Eelman maakt het wel uit. Ze is geboren in het ziekenhuis van Den Helder, maar zodra het mogelijk wordt om de geboorteplaats aan te passen in haar woonplaats zal ze naar het gemeentehuis gaan voor nieuwe papieren. Met daarop als geboorteplaats haar eiland: Texel.

Suzan Eelman Pauline Broekema / NOS

STER reclame