Maerten Soolmans en Oopjen Coppit ROTHSCHILD COLLECTIE (LINKS) - WIKIMEDIA (RECHTS)

Als het Rijksmuseum het voor elkaar krijgt twee schilderijen van Rembrandt te kopen van de familie De Rothschild, komen de werken vier dagen in elke provinciehoofdstad te hangen. Op die manier kan iedereen het "nieuwe nationale bezit" zien, zegt een woordvoerder van het Rijksmuseum.

Het idee voor de tour kwam tijdens het overleg over de aankoopplannen van de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en zijn vrouw Oopjen Coppit uit 1634. Het Rijksmuseum wil de Rembrandts kopen voor 160 miljoen euro. Het kabinet betaalt mee.

De schilderijen zullen het eerst te zien zijn in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Dat is volgens het Rijks een plaats die logistiek praktisch is, omdat ze via Limburg het land binnenkomen.

Vreugde

Directeur Huijts van het Bonnefantenmuseum vindt het jammer dat de Rembrandts niet iets langer blijven hangen. "Het is vier dagen of niets. Zo simpel is het", zegt hij tegen omroep L1. "Als het Rijksmuseum ze heeft gekocht, zijn ze beschikbaar. Dan zeg ik: ja graag, laten we het doen. Hoe kort ook."

Het Zeeuws Museum in Middelburg reageert enthousiaster en noemt de mogelijke komst fantastisch. "Je krijgt niet iedere dag twee Rembrandts op visite", zegt Maaike Ritsema van het museum. Ze denkt dat er elke dag zeker 3000 mensen naar binnen kunnen en de openingstijden worden aangepast.

STER reclame