Een Mat '64 of 'apenkop' op station Geldermalsen Bjarne Kosmeijer – Flickr/Creative Commons/by-nc-nd 2.0

Het wordt het komende jaar drukker in de treinen. De NS haalt begin 2016 de Mat '64-treinen of 'apenkoppen' uit de dienstregeling omdat ze te oud zijn om nog te mogen rijden. Er zijn nieuwe treinen besteld, maar die worden pas eind 2016 geleverd.

Voor de tussenliggende periode worden oude dubbeldekkers opgelapt, maar dat zijn er niet genoeg om het wegvallen van de Mat '64-treinen op te vangen. Dat komt mede door een onverwachte stijging van het aantal reizigers; zo werd de ov-studentenkaart niet afgeschaft, maar juist uitgebreid met mbo-studenten.

De NS weet nog niet precies hoeveel zitplaatsen tijdelijk wegvallen. Dat komt omdat de oude treinen er geleidelijk uitgaan en de nieuwe in verschillende fasen op het spoor komen, zegt een woordvoerder.

Rover

Voorzitter Arriën Kruyt van de reizigersvereniging Rover verwacht dat de gevolgen voor de reiziger zullen meevallen. Hij denkt dat het tekort aan zitplaatsen zich vooral in de ochtendspits zal voordoen en niet of nauwelijks in de uren daarna. 

Verder zegt Kruyt dat de NS in een vroegtijdig stadium heeft gewaarschuwd voor een tekort aan materieel. 

Sinds 1961

De NS rijdt met de Mat '64 (Materieel 1964) sinds 1961. De bijnaam apenkop dankt hij aan de vorm van de voorkant van de trein. De laatst gebouwde dateert uit 1976. De Mat '64 rijdt vooral in het zuiden van het land. 

STER reclame