Vestia ging bijna ten onder
NOS Nieuws

Vestia wil geld en documenten van ABN Amro

Woningcorporatie Vestia bereidt een claim voor tegen ABN Amro en een aantal andere banken. Dat blijkt uit een prospectus (.pdf) die ABN Amro heeft opgesteld. De corporatie probeert de schade te verhalen die voortkomt uit het drama met rentederivaten. De bank is verplicht die claim in het prospectus te vermelden, omdat die invloed kan hebben op de resultaten van ABN Amro.

Vestia kocht de risicovolle financiële producten om zichzelf te beschermen tegen hoge rentestanden. Doordat de rente juist enorm ging dalen, kwam Vestia eind 2011 in grote problemen en stond de corporatie op omvallen.

Vestia stelt dat de banken mede aansprakelijk zijn voor de schade, omdat ze onvoldoende hebben gewaarschuwd voor de gevaren van de derivaten.

Gewist

De corporatie ziet het vroegere Fortis, tegenwoordig ABN Amro, als één van de hoofdschuldigen en wil inzage in documenten die de bank heeft rond de verkoop van rentederivaten.

De bank weigert de documenten te geven. Sommige mails zijn zelfs al door de bank gewist. Eerder kreeg de bank mede daarvoor een boete van 3 miljoen euro van toezichthouder AFM.

ABN Amro kan niet inschatten of en hoeveel de bank moet betalen aan Vestia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl