Een bidprentje van de heilig verklaarde Junípero Serra
NOS Nieuws

Paus verklaart omstreden missionaris heilig

Paus Franciscus heeft tijdens een openluchtmis in Washington een omstreden missionaris heilig verklaard. Vertegenwoordigers van de oorspronkelijke bewoners van Amerika, de indianen, zeggen dat Junípero Serra (1713-1784) hen tot slaven maakte en meehielp aan de verspreiding van ziekten, waardoor een groot aantal indianen is omgekomen.

Serra, een franciscaner monnik, trok in de 18e eeuw vanuit het huidige Mexico met Spaanse troepen op naar Californië, waar 21 missieposten werden gesticht.

Indianen eren hun voorouders bij een missiepost. Op de achtergrond een standbeeld van Serra

In zijn preek prees Franciscus Serra juist als een verdediger van indianen tegen de Spaanse overheersers. "Junípero probeerde de waardigheid van de oorspronkelijke bewoners te verdedigen en hen te beschermen tegen degenen die hen hadden mishandeld en misbruikt."

Tijdens zijn bezoek aan Zuid-Amerika in juli heeft de paus zijn excuses aangeboden voor de zonden en misdrijven die de katholieke kerk jegens de oorspronkelijke bewoners heeft begaan.

Paus Franciscus tijdens de mis

De heiligverklaring van Serra is de eerste van iemand die op Noord-Amerikaanse grond actief is geweest. Veel Spaanstalige katholieken zien dat als een erkenning van de rol die Spaanstaligen in de geschiedenis van de Noord-Amerikaanse katholieken hebben gespeeld.

Ook voor jonge Amerikaanse katholieken is de heiligverklaring een opsteker. 2000 aankomende priesters, monniken en nonnen woonden de openluchtmis bij. "God wil dat wij allemaal heiligen worden", zei een priester-student. "Het is haalbaar."

De paus brengt een zesdaags bezoek aan de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl