ANP

Waarom kan de woonplaats niet worden vermeld in het paspoort van een kind dat in het ziekenhuis in een andere gemeente is geboren? Dat wil D66-Kamerlid Koser Kaya weten van minister Plasterk. Ze stelt er vandaag Kamervragen over.

Koser Kaya zegt zich te kunnen voorstellen dat veel ouders graag willen dat hun woonplaats in de geboorteakte wordt vermeld en niet de plaats van het ziekenhuis waar hun baby toevallig ter wereld kwam, maar waar ze verder niet veel mee hebben. 

Hobbels

Ze zal Plasterk vragen of hij wil onderzoeken of de geboorteplaats in officiële documenten kan worden vervangen door de woonplaats van de ouders, maar zegt daar direct bij dat ze nog 'hobbels' ziet. "Wat doe je als ouders niet samenwonen en in verschillende gemeenten zijn ingeschreven?" Die vraag zal ze ook aan de minister stellen. 

Koser Kaya wijst erop dat het niet makkelijk is om haar plan erdoor te krijgen. Daar is een wetswijziging voor nodig. Maar ze denkt dat het tijd is om te kijken of de regels kunnen worden aangepast, omdat mensen vaker dan vroeger naar een ziekenhuis ver buiten hun woonplaats gaan om te bevallen. 

Terschelling

In 2011 deed CDA'er Buma een dergelijk voorstel. Hij wilde dat de woonplaats van de moeder als geboorteplaats moest kunnen gelden. Op die manier zou de emotionele band met de woonplaats versterkt kunnen worden. 

Buma zei dat destijds tijdens een campagnebezoek aan Terschelling. Veel vrouwen uit Terschelling bevallen in het ziekenhuis in Leeuwarden. 

STER reclame