Martin Winterkorn achter het stuur van een Volkswagen
NOS Nieuws

VW-topman was tientallen jaren een automan

De vandaag opgestapte Martin Winterkorn was lang werkzaam in de auto-industrie en maakte daar snel carrière. De laatste jaren drong hij er in Europa op aan om de autobranche niet te overbelasten met strenge emissieregels. Vorig jaar stond Winterkorn op nummer 58 in de Forbes-ranglijst van machtigste mensen ter wereld. In 2013 zelfs op nummer 49.

De 68-jarige Winterkorn werd geboren in Leonberg in Baden-Württemberg. Tussen 1966 en 1973 studeerde hij onder meer metaalkunde aan de universiteit van Stuttgart. In 1977 promoveerde hij aan het Duitse Max Planck instituut voor metaalstudies.

Autobranche

Zijn werkzame leven begon Winterkorn bij technologieconcern Bosch en later ging hij naar Siemens. Begin jaren 80 maakte hij de overstap naar de autobranche, toen hij bij Audi ging werken. Daar groeide hij door tot hoofd van de afdeling die moest toezien op de kwaliteit.

In 1993 begon hij in dezelfde functie bij Volkswagen. Met wat tussenstappen werd hij in 2000 benoemd tot lid van de raad van bestuur voor technische ontwikkeling. In die functie kreeg hij oud-Volkswagentopman Ferdinand Piëch zover de productie van de VW New Beetle goed te keuren.

Op 1 januari 2007 trad Martin Winterkorn aan als voorzitter van de raad van bestuur van Volkswagen. Tegelijkertijd werd hij voorzitter van de raad van commissarissen van Audi.

Winterkorn heeft verschillende eredoctoraten, onder meer aan de technische universiteit van Budapest.

Machtsstrijd

Met Piëch lag Winterkorn eerder dit jaar in de clinch. De toenmalige president-commissaris Piëch nam in een interview publiekelijk afstand van Winterkorn, maar verloor de machtsstrijd met de bestuursvoorzitter. Winterkorn bleek de steun te hebben van de top van Volkswagen, onder wie Wolfgang Porsche, een neef van Piëch. De president-commissaris trad daarop af.

Dat Winterkorn nu opstapt, betekent een forse breuk met de lijn van kortgeleden. Na de ruzie met Piëch in april werd besloten dat de topman twee jaar langer mocht aanblijven, tot 2018.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl