NOS Nieuws

Schiphol waarschuwt voor Arabische concurrentie

De luchtvaartindustrie waarschuwt voor de razendsnel opkomende internationale concurrentie van met name de Golfstaten. Schiphol-baas Nijhuis en KLM-topman Elbers wijzen het kabinet erop dat als het geen actie onderneemt, de glansrol van de Nederlandse luchtvaartsector zal verdwijnen. Ze vrezen voor een economische ramp en fors banenverlies. Dat zeiden ze tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Geluidshinder

Schiphol mag van staatssecretaris Mansveld vanwege milieuvoorschriften en geluidshinder maar beperkt groeien. Het kabinet wil dat er meer gevlogen gaat worden op andere Nederlandse luchthavens, zoals Lelystad en Eindhoven Airport. Maar Schiphol vreest dat vliegvelden in het Midden-Oosten inspringen op dat gat in de internationale markt. "De wereld wacht niet op ons", aldus Nijhuis. Luchtvaartmaatschappijen en prijsvechters wijken volgens hem nu al uit naar andere landen.

Schiphol: kabinet kom in actie

Volgens KLM-topman Elbers is het dramatisch dat Nederland de glansrol op het internationale vliegtoneel in rap tempo aan het verliezen is. "Ik krijg regelmatig delegaties uit andere landen. Iedere keer is men weer verbaasd hoe een landje met 17 miljoen inwoners en met een hoofdstad van 700.000 inwoners, een netwerk kan hebben met een omvang zoals wij hebben", aldus Elbers. Hij is ervan overtuigd dat KLM de gevolgen zal gaan merken als Schiphol niet verder kan groeien.

Creatief

President-directeur Nijhuis van Schiphol waarschuwt voor het "versnipperde overheidsbeleid". Hij hoopt dat de nieuwe geluidsnormen snel worden goedgekeurd en dat de marechaussee meer geld krijgt, omdat de bezuinigingen nu zorgen voor lange rijen bij de paspoortcontrole. "Ik weet dat het budget tot 2028 al besteed is, maar laten we creatief kijken of we tot andere financieringsmogelijkheden kunnen komen om dit dringende probleem op te lossen", aldus de topman van Schiphol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl