Rohan Dennis en Tony Martin vlak voor de start van de tweede etappe van de Tour de France in Utrecht
NOS Wielrennen

'Vuelta kan Dumoulin goud gaan kosten'

De individuele tijdrit voor mannen bij de WK wielrennen in Richmond belooft volgens de NOS-commentatoren Joris van den Berg en Sebastiaan Timmerman vooral een strijd te worden tussen een Duitse en Australische krachtpatser: Tony Martin versus Rohan Dennis.

Van Tom Dumoulin verwachten ze niet dat hij de wereldtitel kan pakken. De Limburgse Vuelta-verrassing moet volgens Van den Berg en Timmerman voor het brons proberen te gaan.

De vijf favorieten van Joris van den Berg

1. Rohan Dennis: "Hij gaat zijn grand slam compleet maken, want dit jaar greep hij al het werelduurrecord, de openingstijdrit in de Tour de France en afgelopen weekend de wereldtitel in de ploegentijdrit."

2. Tony Martin: "Hij was al eens drie jaar op rij de beste (in 2011, 2012 en 2013, red.), maar daarna bleek hij zowaar te verslaan door Bradley Wiggins. Martin kreeg in de ploegentijdrit al een tikje van Dennis, dat moet aangekomen zijn."

3. Tom Dumoulin: "De sleet zit erop en dat is doodzonde. Hij heeft erg diep moeten gaan in de Vuelta. Die koers was eigenlijk zijn voorbereiding op de wereldkampioenschappen. Dat lijkt hem de kans op het goud te gaan kosten."

4. Nelson Oliveira: "Ook hij presteerde sterk in de Vuelta, maar hij deed dat op een manier die minder energie kostte. Vorig jaar eindigde hij als zevende, nu een paar plaatsjes hoger."

5. Taylor Phinney: "De eerzuchtige thuisrijder, die dit jaar door blessureleed pas 21 koersdagen achter de rug heeft. Dat kan zowel een voor- als een nadeel zijn."

Het podium van 2014: Tony Martin, Bradley Wiggins en Tom Dumoulin

De vijf favorieten van Sebastiaan Timmerman

1. Tony Martin: "Ik kies toch weer voor 'der Panzerwagen'. 30 jaar inmiddels en groot favoriet om de wereldtitel terug te grijpen. Het parcours ligt Martin wel: alleen de laatste tien kilometers zijn wat technischer, maar verder is het gemaakt voor renners die het grote verzet rond kunnen malen. Zijn grootste concurrent lijkt uit Australië te komen."

2. Rohan Dennis: "Derdejaars beroepsrenner, maar heeft al een puike erelijst. Hij won de eerste tijdrit in de Tour de France. Dennis heeft echter meer moeite met een tijdrit boven de 30 kilometer, dus het is de vraag is of hij de lengte van 53,5 kilometer goed aan kan. Vorig jaar werd hij vijfde binnen de minuut van winnaar Wiggins en op 17 seconden van Tom Dumoulin."

3. Tom Dumoulin: "Tot maandag had ik Dumoulin op 1 of 2 gezet, maar na het nieuws over de problemen met zijn zitvlak zet ik hem op deze plek. Hij verdient sowieso een medaille na de geweldige Vuelta. Het zou mooi zijn als hij na 21 edities als de eerste Nederlandse wereldkampioen tijdrijden de boeken ingaat."

4. Vasil Kirienka: "Hij belandde in 2013 en 2014 net naast het podium met twee vierde plaatsen. Dat zie ik nu weer gebeuren. De Wit-Rus was dit jaar de winnaar van de lange tijdrit over 59 kilometer in de Giro d’Italia en hij pakte goud bij de Europese Spelen in Bakoe, met meer dan een minuut voorsprong op Stef Clement."

5. Taylor Phinney: "Hij maakte begin vorige maand, na 15 maanden afwezigheid, zijn rentree in de Tour of Utah. Hij zweepte afgelopen zondag vlak voor de start van de ploegentijdrit het Amerikaanse publiek nog eens op en snelde vervolgens met BMC naar de wereldtitel. De Amerikanen zullen smullen van een comeback van Phinney met een medaille op het WK tijdrijden in eigen land."

Live bij NOS.nl

De strijd om de wereldtitel tijdrijden bij de mannen is woensdag vanaf 18.50 uur te volgen via NOS.nl. Een samenvatting van de tijdrit is woensdagavond te zien in een extra uitzending van Studio Sport om 23.55 uur op NPO3.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl