Advocaat Stijn Franken
NOS Nieuws

'Overheid wilde foto's Volkert van der Graaf'

De overheid heeft aangedrongen op het publiceren van foto's van Volkert van der Graaf. Dat zegt de voormalige advocaat van de moordenaar van Pim Fortuyn, Stijn Franken, in een interview met de Volkskrant.

Het Openbaar Ministerie zei gisteren dat het pas een dag voor publicatie in De Telegraaf is geïnformeerd dat er een foto werd gemaakt van Van der Graaf. Volgens Franken klopt dat niet. Het OM, politie, reclassering en andere overheidsinstanties waren er al zeker twee maanden van op de hoogte dat er foto's gemaakt zouden worden, zegt de advocaat.

Franken zegt dat de overheid zelfs aandrong op het in scène zetten van een foto-moment. Dat zou een einde maken aan de jacht op de eerste foto. De Volkskrant heeft e-mails tussen Franken en het OM ingezien die dat bevestigen.

Uitvoerig overleg

Minister Van der Steur zei gisteren nog in de Tweede Kamer dat het Openbaar Ministerie pas een dag voor publicatie is geïnformeerd over de foto's. Volgens Franken heeft hij de Kamer daarmee onjuist en onvolledig geïnformeerd.

"Het pers­bericht van het OM en de brief aan de Tweede Kamer wekken de suggestie dat ik het OM een dag voor de publicatie van Volkerts foto in De Telegraaf heb verrast met de mededeling dat hij op de foto zou worden gezet. Dat ik op eigen houtje heb gehandeld en dat Volkert door mijn toedoen mogelijk een voorwaarde voor de voorwaardelijke invrijheidstelling heeft overtreden. Zo leest ­iedereen het", zegt Franken in de Volkskrant. "Maar het OM, de politie, de reclassering en instanties die zich bezighouden met beveiliging van personen wisten dit allang. Er is uitvoerig overleg over geweest."

Schade

Franken wilde eerder niet reageren op berichten van het tv-programma Brandpunt Reporter dat de foto's in scène zijn gezet. Naar eigen zeggen wilde hij eerst het OM en de minister de mogelijkheid geven om het verhaal naar buiten te brengen.

"Ik heb gezegd: ik hou mijn mond, maar dan wil ik wel dat jullie het juiste verhaal vertellen. Dat is niet ­gebeurd, daardoor wordt ook schade aan mij en mijn kantoor ­toegebracht. Dus ga ik er nu mee naar buiten", zegt Franken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl