Nieuwe soort dinosaurus gevonden in Alaska
Paleontologen hebben in het noorden van de Amerikaanse staat Alaska een nieuwe soort dinosaurus opgegraven. Het gaat om een hadrosaurus van een tot nu toe onbekende soort.
Een hadrosaurus is een plantenetende dinosaurus met een eendesnavelachtige bek die leefde in grote kuddes. Het fossiel is gevonden in een rotslaag die ongeveer 69 miljoen jaar geleden is gevormd.
Warm klimaat
In die tijd was Noord-Alaska vermoedelijk overdekt met bos. Ook heerste er een warmer klimaat in het poolgebied. De nu gevonden dinosaurus heeft er volgens de paleontologen vermoedelijk wel sneeuw gezien.
En omdat hij in het poolgebied leefde, liep hij ook de helft van het jaar in het donker rond.
De nieuwe dino heeft van de wetenschappers de naam gekregen 'Ugrunaaluk kuukpikensis', wat 'oude grazer' betekent in de taal van de plaatselijke oorspronkelijke bevolking, de Inupiat Inuit.
Eendensnavel
Een volwassen 'oude grazer' had een lengte van ongeveer negen meter. Vermoedelijk liep hij voornamelijk op zijn achterpoten, maar hij kon ook op vier poten lopen.
In zijn bek, die aan de buitenkant lijkt op een hele grote eendensnavel, had hij honderden tanden om de taaie vegetatie te kunnen kauwen die op zijn menu stond.
In het gebied waar de nieuwe dino is gevonden, liggen nog meer fossielen van nog onbekende dinosaurussen. Onderzoekers van de Universiteit van Alaska in Fairbanks zijn bezig om ook die een naam te geven.