NOS Nieuws

Verbreding van A9 bij Bijlmer officieel van start

Animatie van de nieuwe A9.

De werkzaamheden zijn al een tijdje bezig, maar vandaag was het officiële startsein voor de derde fase van de weguitbreiding tussen Schiphol, Amsterdam en Almere. De snelweg A9 wordt de komende jaren verbreed tussen de knooppunten Holendrecht en Diemen.

Het omvangrijke wegenproject moet de noordelijke Randstad bereikbaar houden. De weg bij Amsterdam-Zuidoost moet in 2020 vijf rijstroken hebben in beide richtingen, nu zijn dat er nog twee.

'We bouwen de tunnel midden in een stadsdeel'

Stadspark

De weg wordt uitgebreid in een druk bewoond gebied. Daarom komt een groot deel van de nieuwe A9 onder de grond in een tunnel van zo'n 3 kilometer. De tunnel moet zorgen voor schonere lucht en minder geluidsoverlast. Op het nieuwe tunneldak komt een stadspark.

"Door de weg naar beneden te brengen in een tunnel, slaan we twee vliegen in één klap", zei minister Schultz van Infrastructuur bij de symbolische aftrap van de nieuwste fase van de uitbreiding. "We verbeteren de bereikbaarheid en de leefbaarheid van een dichtbevolkt gebied."

De voorbereidingen in Amsterdam-Zuidoost zijn al in februari 2014 gestart. Toen was er nog twijfel of de verbreding van de A9 wel echt nodig is. De totale kosten van dit onderdeel zijn 850 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl