Ombudsmannen slaan alarm over kindermishandeling

ANP

Een op de tien kinderen in Europa wordt tijdens zijn jeugd mishandeld. Dat meldt de Nederlandse Kinderombudsman Marc Dullaert op basis van onderzoek. Hij presenteert vandaag een rapport aan zijn Europese collega's met tien maatregelen.

Volgens Dullaert kunnen kinderen die zijn mishandeld daar hun hele leven last van hebben. Ze hebben niet alleen een verhoogde kans op slechte schoolprestaties, maar ook op werkloosheid, armoede, radicalisering en gezondheidsproblemen. 

"Wij zien het als een van de grootste kinderrechtenschendingen in Europa. Niet alleen door de omvang, maar ook door de impact", zegt Dullaert. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Volgens Dullaert gaat het in Europa om bijna 10 miljoen kinderen

Positief opvoeden

Vandaag is er in Amsterdam een bijeenkomst waaraan 41 ombudsmannen uit 33 landen meedoen. Hier presenteert Dullaert zijn aanbevelingen waarmee hij het aantal slachtoffers in de komende tien jaar met ruim een kwart hoopt terug te dringen. De maatregelen bestaan onder meer uit het stimuleren van positief opvoeden, het trainen van professionals die mishandeling herkennen en het beter behandelen van slachtoffers.

Een effectieve aanpak is volgens de Kinderombudsman niet alleen belangrijk voor de slachtoffers, maar ook voor de maatschappij. Elke euro die wordt geïnvesteerd, levert volgens hem 19 euro besparing op aan medische en strafrechtelijke kosten.

STER Reclame