NOS Wielrennen

Ellen van Dijk: meer gevoel, minder cijfers

Van Dijk wil zich revancheren op WK

"Meer op gevoel en niet continu oordelen over mijn prestaties", heeft Ellen van Dijk zich aangeleerd na de mislukte WK wielrennen van 2014 in Ponferrada. De renster aast dinsdag in Richmond op sportieve revanche.

Van Dijk was na het tijdritgoud van 2013 de grote favoriete op de WK van vorig jaar, maar kon die belofte niet inlossen. Tijdens de race stortte ze in; ze finishte als zevende. De benen wilden wel, maar haar bovenkamer lag overhoop. "Ik praat mezelf te veel naar beneden", was destijds haar eerlijke reactie. Een mentaal probleem dus.

Meer in de zone

De Utrechtse nam maatregelen en klopte dit jaar aan bij ploegleider Merijn Zeeman van Lotto-Jumbo. "Hij helpt mij vooral 'in de zone' te blijven. Dat doe ik door de nummertjes aan de kant te leggen en meer op gevoel te trainen", aldus Van Dijk.

Het is een beetje de vraag waar ik sta.

Ellen van Dijk

Van Dijk weet exact wat het rijden tegen de klok inhoudt. "Fysiek moet je top zijn, maar vooral mentaal kun je het verschil maken", benadrukt de renster, die eind juli haar sleutelbeen brak.

Van Dijk herstelt van pijnlijke klim in Richmond

Vraagtekens

"Het is een beetje de vraag waar ik nu sta. Ik voelde me in de ploegentijdrit okay, maar ik hoop dinsdag een topdag te hebben", zegt de Nederlandse, die zondag in de ploegentijdrit niet haar supervorm etaleerde. Ze moest in de straten van Richmond als enige lossen op een korte klim en dat kostte de Nederlandse Boels-ploeg achteraf het goud.

"Dat klimmetje zit er twee keer in, alleen komen we nu van de andere kant. Dat scheelt een beetje", denkt Van Dijk. "Er is van alles mogelijk. Het wordt een open strijd."

Live op NOS.nl

Naast Van Dijk komt ook Anna van der Breggen dinsdag in actie bij de individuele tijdrit. De race wordt dinsdag vanaf 19.30 uur rechtstreeks uitgezonden op NOS.nl. Een samenvatting is vanaf 23.45 uur te zien op NPO 3.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl