NOS Nieuws

Volkswagen in diepe crisis na gesjoemel met milieu-eisen

Volkswagen in het nauw

De Duitse autofabrikant Volkswagen is in een diepe crisis beland. Het concern wordt er in de VS van beschuldigd gelogen te hebben over de hoeveelheid schadelijke uitlaatgassen van dieselauto's. Volgens persbureau Bloomberg is het Amerikaanse ministerie van Justitie een strafrechtelijk onderzoek gestart naar Volkswagen.

Het aandeel verloor op de beurs van Frankfurt bijna 20 procent van zijn waarde. Aandeelhouders en de raad van commissarissen van Volkswagen komen woensdag in spoedzitting bijeen.

De Amerikaanse autoriteiten kwamen vlak voor het weekend met hun beschuldigingen. Met speciale software zou Volkswagen milieu-inspecteurs om de tuin hebben geleid. De software zorgt ervoor dat de auto's tijdens de tests aan de milieueisen voldoen. Maar in werkelijkheid stoten de auto's meer schadelijke stoffen uit dan bij de tests wordt gemeten. Het Duitse autobedrijf hangt een miljardenboete boven het hoofd.

Milieudefensie

Milieudefensie in Nederland is niet verrast. Volgens woordvoerder Ivo Stumpe maken meer autofabrikanten zich hier schuldig aan. "Wij wisten dat er volop gefraudeerd werd, maar Volkswagen is nu gewoon op heterdaad betrapt. Ze zijn er gloeiend bij."

'Meer autofabrikanten sjoemelen'

Excuses

Topman Martin Winterkorn van Volkswagen heeft inmiddels excuses aangeboden voor "het schaden van het vertrouwen van onze klanten en het publiek". Daarmee geeft het bedrijf een beetje toe dat het gesjoemeld heeft, vindt autojournalist Wim Oude Weernink. "Dit soort geintjes moet je in Amerika niet uithalen. Als je geen pasklaar antwoord hebt, dan hang je."

Volkswagen laat nu een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de software. Ook de Duitse overheid heeft onderzoek aangekondigd. "De autofabrikanten moeten nauw samenwerken met de Amerikaanse autoriteiten om dit op te helderen", meldt het Duitse ministerie van Infrastructuur. "We verwachten dat ze betrouwbare informatie geven zodat de verantwoordelijke autoriteit kan onderzoeken of er soortgelijke manipulaties zijn geweest elders in Europa."

Misleiden

De software waar het om gaat is speciaal gemaakt om de controleurs te misleiden. Er zitten chips in de auto die kunnen herkennen wanneer de auto een testcyclus aan het rijden is. Vervolgens zou de auto de instellingen van de motor zelf zo kunnen veranderen, dat er minder schadelijke stoffen worden uitgestoten. Op het moment dat een 'gewone' automobilist daarna in de auto rijdt, schiet het voertuig terug naar de minder milieuvriendelijke instellingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl