De hoofdpoort van vernietigingskamp Auschwitz
NOS Nieuws

Duitse (91) aangeklaagd voor massamoord Auschwitz

In de Noord-Duitse stad Kiel moet een vrouw van 91 voor de rechter komen voor haar rol in de Jodenvernietiging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze is aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de moord op zeker 260.000 Joden.

De vrouw werkte als radiotelegrafist voor de SS-kampleiding in het vernietigingskamp Auschwitz. Door haar werk was ze in elk geval van april tot juli 1944 medeschuldig aan het systematisch vermoorden van weggevoerde Joden, zegt de openbaar aanklager in de deelstaat Sleeswijk-Holstein.

De aanklager zegt dat hij voldoende bewijzen heeft verzameld voor de schuld van de vrouw, over wie verder niets is bekendgemaakt. Ook is nog niet bekend wanneer het proces begint.

Kampbewaarder

De zaak tegen de bejaarde vrouw is gebaseerd op vernieuwde wetgeving in Duitsland. De mogelijkheden van vervolging van medeplichtigen werden verruimd na vergelijkbare rechtszaken in de VS tegen mensen die hebben geholpen bij het voorbereiden van de aanslagen van 11 september 2001 en tegen John Demjanjuk, die in de Tweede Wereldoorlog als kampbewaarder werkte in Sobibor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl