Hollandse innovatie: zelf je skelter of step bouwen
Je moet er maar opkomen: een soort super-Lego ontwikkelen waarmee kinderen hun eigen fietsje, skelter of racewagen kunnen bouwen én er ook nog op kunnen rijden. Drie uitvinders uit Noord-Holland weten niet wat hun overkomt. Ze worden overstelpt met orders voor dit stukje Hollandse innovatie. Vanuit de hele wereld.
Het constructiespeelgoed, à la Lego, Knex of Meccano, werd bedacht door Spencer Rotting en Sander Letema. Later sloot Rogier Groen zich hierbij aan. Hun bedrijfje Infento verkoopt het speelgoed via internet. Groen laat op de computer zien waar de orders vandaan komen: uit de Verenigde Staten, Singapore, Australië, Qatar.
"Ja ongelooflijk. Hier schrijft iemand truly amazing. Daar doe je het als uitvinder voor. Je hebt een idee waar je zelf natuurlijk heel enthousiast over bent. Maar ja, dat zegt nog niks. Totdat je dit resultaat ziet..."
Duurzaam
De afgelopen jaren hebben zestig scholen in Nederland en zo'n vijftig Duitse scholen het speelgoed al aangeschaft, maar sinds een paar weken richt het bedrijf zich ook op particulieren.
"Het is eigenlijk één doos met daarin het materiaal voor achttien voertuigjes", zegt Groen. "Van roestvrij staal, aluminium, rubber banden."
"Als je een kind krijgt, zit er natuurlijk een ontwikkeling in het speelgoed: dat gaat van loopwagen naar driewieler, een stepje, loopfietsje, skelter. Of zelfs een slee. Die moet je allemaal apart kopen en dat is natuurlijk niet echt duurzaam, is vaak alleen maar plastic en kost ook bakken met geld. Je kunt het niet doorgeven aan de kinderen, zoals vaak gebeurt met Lego en Meccano. Dit is eigenlijk Lego in het groot."
De idealisten willen op deze manier kinderen ook weghalen vanachter de tv, de pc, de iPad of iPhone. "Lekker buiten spelen of met je papa een skelter in elkaar zetten. Dat is toch veel mooier dan binnen hangen?"
Crowdfunding
De crowdfunding-campagne van het bedrijf was binnen twee dagen al een doorslaand succes. "Doel was 50.000 dollar bij elkaar te krijgen, maar we zitten nu al op 200.000 dollar. De mensen die hebben besteld en betaald, moeten nog wel even geduld hebben. Met het geld kunnen we gaan produceren en over een paar maanden hebben ze het speelgoed in huis."
Overigens worden de materialen geproduceerd in China. In Den Dolder maken jongeren van een jeugdinstelling de dozen verzendklaar.