Het Rode Kruis voorziet asielzoekers van spullen die Nederlanders hebben gedoneerd
NOS NieuwsAangepast

Rode Kruis stopt alle energie in vluchtelingen

Het Rode Kruis richt zich de komende tijd bijna volledig op de opvang van vluchtelingen. De organisatie werkt nog wel mee aan noodacties, zoals de inzet bij rampen, maar verder worden andere projecten uitgesteld.

"We vragen lokale afdelingen te stoppen met andere projecten en zich toe te leggen op het vluchtelingenwerk", zegt directeur Gijs de Vries. "Projecten zoals tentoonstellingen of de nieuwe kledinglijn die we willen uitrollen worden uitgesteld."

Vrijwilliger nodig

Het Rode Kruis zegt dat voor de vluchtelingencrisis de grootste hulpoperatie sinds de jaren 90 nodig is. De organisatie is daarom op zoek naar duizend nieuwe vrijwilligers die willen helpen bij de opvang van vluchtelingen.

De komende tijd worden 1200 vrijwilligers ingezet bij de opvang en bij de verzorging van vluchtelingen. De duizend vrijwilligers die daarnaast nog nodig zijn, zullen flexibel worden ingezet om praktische hulp te bieden via het burgerhulpnetwerk Ready2Help.

'Topprioriteit: ondersteuning van vluchtelingen'

Terugvinden

Het Rode Kruis zet al veel vrijwilligers in voor de bemensing van de vele opvangcentra die de afgelopen dagen in Nederland zijn geopend. Daarnaast levert de noodhulporganisatie honderden bedden. Ook helpen speciaal opgeleide hulpverleners bij het terugvinden van familieleden van vluchtelingen.

Vrijwilligers worden daarnaast ingezet om vluchtelingen te vervoeren naar opvangcentra. De Vries: "Er is allerlei werk beschikbaar, ook eenvoudiger werk. Mensen die inventariseren welke hulp nodig is, of sorteerwerk van gebrachte goederen." Er zijn al dertien Welkom Winkels in Nederland, dat gaan we nog uitbreiden naar negentien." Vluchtelingen kunnen in de Welkom Winkels de eerste levensbehoeften ophalen, die gedoneerd zijn door lokale bewoners.

Netwerk

Het Rode Kruis roept mensen dringend op zich aan te sluiten bij Ready2Help, het netwerk waar op dit moment 6500 burgers bij zijn aangesloten. Deelnemers worden opgeroepen zodra er een hulpvraag is in hun regio. Daarbij wordt rekening gehouden met hun beschikbaarheid.

Opvallend is ook dat het Rode Kruis scholen gaat aanschrijven om in actie te komen. Leerlingen worden gevraagd sponsoracties op te zetten en kinderspullen in te zamelen, maar kunnen ook zelf komen helpen. Zo zijn ze welkom om mee te helpen in de Welkom Winkels en kunnen ze helpen om kinderen te vermaken als er een azc in de buurt is.

Ook roept het Rode Kruis kinderen op tekeningen te maken voor de kinderen van vluchtelingen.

Rode Kruis heeft nog meer vrijwilligers nodig

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl