Faisal Trad
NOS Nieuws

Kritiek op VN om aanstellen Saudiër als mensenrechten-chef

Er is kritiek op de VN vanwege het aanstellen van een Saudiër als hoofd van de VN-Mensenrechtenraad. Faisal Trad, de Saudische VN-ambassadeur in Genève, werd al in juni aangesteld, maar dat is pas nu bekend geworden.

UN Watch, een onafhankelijke organisatie die de VN monitort, roept EU-buitenlandminister Mogherini op om de aanstelling terug te draaien. "Het is schandalig dat de VN een land kiest dat meer mensen heeft onthoofd dan IS dit jaar", zegt directeur Hillel Neuer.

"Olie-geld en politiek staan boven mensenrechten. Saudi-Arabië heeft misschien wel de slechtste reputatie als het gaat om godsdienstvrijheid en vrouwenrechten."

Stokslagen

Ook de vrouw van de veroordeelde Saudische blogger Raif Badawi is boos. "Het is een vrijbrief om mijn man weer stokslagen te geven", schrijft ze op Facebook. Badawi werd vorig jaar veroordeeld tot 10 jaar cel, een boete van bijna 240.000 euro en duizend stokslagen.

Faisal Trad staat in zijn nieuwe functie aan het hoofd van de raad die mensen selecteert om toezicht te houden op mensenrechten in landen waar de VN een mandaat heeft. Er is al vaker kritiek geweest op aanstellingen bij de Menserechtenraad. Ook China, Qatar, Venezuela en Rusland zijn vertegenwoordigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl