NOS Nieuws

Tsipras: duidelijk mandaat van Griekse volk

Syriza wint verkiezingen in Griekenland

Het Syriza van Alexis Tsipras heeft de Griekse parlementsverkiezingen gewonnen. De linkse partij kreeg ongeveer 35 procent van de stemmen. "Het Griekse volk heeft mij een duidelijk mandaat gegeven", zei Tsipras in een toespraak in Athene. "Dit is een overwinning van de Grieken."

Al na de eerste exit polls werd duidelijk dat Syriza opnieuw de verkiezingen zou gaan winnen. De leider van de grootste concurrent, de centrum-rechtse partij Nieuwe Democratie, gaf eerder op de avond toe dat hij had verloren. Nieuwe Democratie kreeg ruim 28 procent van de stemmen.

'Griekse regering kan vandaag al gevormd worden'

Het aantal Grieken dat de gang naar de stembus maakte was historisch laag. Zo'n 45 procent van de stemgerechtigden bleef thuis. Volgens correspondent Conny Keessen waren veel van hen "verkiezingsmoe". Het was de derde keer dit jaar dat de Grieken naar de stembus moesten, twee keer voor verkiezingen en in juli nog voor een referendum.

Regering

Tsipras zei dat hij opnieuw een regering gaat vormen met de rechtse Onafhankelijke Grieken. Die partij was in de vorige regering ook coalitiepartner van het linkse Syriza. "Samen met premier Tsipras zullen wij werken aan de verlichting van de Griekse schuldenlast", zei de leider van de Onafhankelijke Grieken, Panos Kammenos.

Tijdens zijn toespraak benadrukte Tsipras dat Griekenland een moeilijke tijd tegemoet gaat. "We zullen hard moeten werken voor economisch herstel", zei hij tegen duizenden juichende Syriza-aanhangers.

Schuldenlast

De nieuwe coalitie is gebonden aan het akkoord dat Tsipras een aantal maanden geleden sloot met de geldeisers in Brussel. De president van het Europees Parlement, Martin Schulz, feliciteerde Tsipras en herinnerde hem er aan dat Griekenland de gemaakte afspraken moet nakomen.

Syriza heeft drie dagen de tijd om een nieuwe regering te vormen. Daarna begint het gevecht tegen de Griekse schuldenlast. "Het Griekse volk gaat op een waardige manier de strijd aan met de huidige problemen", zei Tsipras. "We zullen ook de komende vier jaar samen vechten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl