Oud-premier Tsipras verlaat het stemhokje
NOS Nieuws

Grieken opnieuw naar de stembus

In Griekenland zijn de stembureaus weer open. Bijna tien miljoen stemgerechtigden kunnen vandaag voor de tweede keer in nog geen jaar tijd een parlement kiezen. Tussendoor was er ook nog een referendum over het akkoord met de schuldeisers.

Alexis Tsipras keerde zich altijd tegen de Europese bezuinigingen, maar sloot een paar maanden geleden als premier toch een akkoord met Brussel. Veel aanhangers van Syriza nemen hem dat kwalijk, waarop Tsipras besloot af te treden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Hij hoopt met steun van de kiezers opnieuw te kunnen gaan regeren. Tsipras wil een zo links mogelijke koers voeren, waarbij hij wel gebonden is aan het akkoord met Europa. De Syriza-leider wil dan in ieder geval praten over verlichting van de Griekse schuldenlast.

Peilingen

De verkiezingen beloven een nek-aan-nekrace te worden tussen Syriza en de centrum-rechtse partij Nieuwe Democratie (ND). Die laatste partij doet het steeds beter in de peilingen. In de laatste peilingen heeft Syriza een zeer kleine voorsprong op de ND van Vangelis Meimarakis, maar een absolute meerderheid lijkt voor geen van de partijen haalbaar.

De stembureaus gaan om 18.00 uur onze tijd dicht. De eerste prognoses van de uitslag worden twee uur later verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl