NOS NieuwsAangepast

Femke Halsema: mijn werk zit erop

GroenLinks-leider Femke Halsema stapt op als fractievoorzitter en verlaat de Tweede Kamer. De nieuwe fractievoorzitter is Jolande Sap. Zij werd gisteravond unaniem door de GroenLinks-Kamerleden gekozen.

Op een persconferentie zei Halsema dat haar werk in de Tweede Kamer erop zit. "GroenLinks is een sterke partij geworden. Er staat een nieuwe fractie klaar. Er is gewoon een moment waarop je het stokje over moet geven en dit is een rustig moment. Ik heb een goede opvolger en daarvoor maak ik graag plaats."

Halsema wordt tijdelijk hoogleraar in Tilburg. Ze wil een boek schrijven "en verder ga ik mijn keuken verven en intens van mijn midlife-crisis genieten". Morgen verschijnt haar afscheidsbundel 'Zoeken naar vrijheid'.

Liberale koers

De criminologe Halsema is acht jaar fractievoorzitter geweest. Zij volgde in 2002 Paul Rosenmöller op. Sinds 1998 zat ze in de Kamer. Onder haar leiding ging GroenLinks een liberalere koers varen.

Ze had graag gewild dat haar partij deel zou uitmaken van een Paarspluskabinet, maar de besprekingen tussen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks mislukten deze zomer.

Op het verkiezingscongres van GroenLinks, in aanloop naar 9 juni, kreeg ze dispensatie om nog een termijn in de Tweede Kamer te blijven. Tweede Kamerleden van GroenLinks mogen eigenlijk maximaal drie termijnen actief zijn.

'Modern politica'

Premier Rutte reageert vanuit Brussel op het vertrek van Halsema. "Halsema is een modern liberaal politica. Ze heeft GroenLinks gemoderniseerd."

PvdA-leider Cohen omschrijft Halsema als een voortreffelijk leider van GroenLinks, die groot gezag heeft opgebouwd. Hij vindt haar vertrek "een verlies voor de politiek".

PVV-voorman Wilders benadrukt dat hij het ongeveer in alles met Halsema oneens was, maar hij noemt haar een goed debater en een gedegen politiek tegenstander.

Ook SP-leider Roemer vindt dat Den Haag met het vertrek van Halsema een groot politica verliest. Hij typeert haar als een uitstekend debater, die inhoudelijk onderlegd is.

'Echte vriendschap'

D66-leider Pechtold prijst haar rol in de formatie van dit jaar als visionair en dapper.

Op Twitter zegt hij: "Echte vriendschap in de politiek is een zeldzaamheid. @Femkehalsema is daarop een dierbare uitzondering."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl