NOS Nieuws

Paus aangekomen in Cuba

Paus aangekomen in Cuba

Paus Franciscus is aangekomen in Cuba. Even voor 22.00 uur Nederlandse tijd landde zijn vliegtuig in Havana, waar hij werd verwelkomd door Raúl Castro. Op de route die hij zal afleggen staan honderden mensen te wachten.

Morgen zal de paus voorgaan in een mis in de openlucht in de hoofdstad Havana. De kans bestaat dat hij ook een ontmoeting heeft met oud-president Fidel Castro.

Cuba is officieel atheïstisch, maar staat religies als het katholicisme oogluikend toe. Raúl Castro, die werd gedoopt en les kreeg van Jezuïeten, zei eerder dat hij zo veel bewondering heeft voor deze paus, dat hij misschien zelfs weer naar de kerk zou gaan.

Toenadering met VS

Het bezoek staat ook in het teken van de verbeterende relatie tussen Cuba en de VS, waarin de Argentijnse paus een rol heeft gespeeld. Castro en Obama zochten de afgelopen twee jaar toenadering tot elkaar. Dat leidde onder meer tot het heropenen van de ambassades in beide landen.

Al bij aankomst bedankte Castro Franciscus voor de moeite die hij had gedaan voor de toenadering. Franciscus zei dat Obama en Castro een voorbeeld voor de wereld zijn. Ook pleitte hij voor meer religieuze vrijheid in Cuba.

Dinsdag begint Franciscus aan een bezoek aan de Verenigde Staten. Daar ontmoet hij onder anderen president Obama en zal hij het Amerikaanse Congres en de Algemene Vergadering van Verenigde Naties toespreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl