Frank Lammers als Michiel de Ruyter ANP

Filmproducent Klaas de Jong trekt de film Michiel de Ruyter terug uit de competitie op het Nederlands Film Festival. Hij vindt dat er te weinig publieksfilms kans maken op een Gouden Kalf. Zo kreeg Gooische Vrouwen II geen enkele nominatie.

"Het is geen onvrede over het gebrek aan waardering voor Michiel de Ruyter", zegt De Jong. "Maar het Kalveren-gala is al jaren een elitair feestje voor arthousefilms." Hij wil daarom dat er een apart Gouden Kalf komt voor publieksfilms.

Michiel de Ruyter was een van de grootste bioscoopsuccessen van dit jaar. De film over de admiraal Michiel de Ruyter uit de Gouden Eeuw kreeg nominaties voor beste acteur (Frank Lammers) en beste regisseur (Roel Reiné).

Geen censuur

Het Nederlands Film Festival zegt dat die nominaties blijven staan. "Ze zijn een vorm van vrije meningsuiting van collega’s en worden niet gecensureerd." De film doet volgens het NFF ook nog gewoon mee in de competitie om het Gouden Kalf van het Publiek. 

Omdat producent De Jong dat heeft verboden, wordt Michiel de Ruyter niet op het festival vertoond. Het NFF wordt gehouden van 23 september tot 2 oktober in Utrecht. De Gouden Kalveren worden uitgereikt op de slotavond. 

STER reclame