De verdachte wordt weggedragen door politiemensen ANP (bewerking NOS)

De persoon die zich gisteren urenlang verschanste in het toilet van de Thalys op het Centraal Station in Rotterdam is een jongen van 16. Dat heeft zijn advocaat gezegd. 

De advocaat kan op dit moment vanwege het onderzoek niets zeggen over zijn identiteit. Wel zegt hij dat de jongen alleen wilde zwartrijden en er dus geen terroristisch motief was. 

De jongen wilde naar Parijs, zegt de advocaat. Waarom is niet bekend. 

Geen legitimatie 

De politie zegt dat de identiteit van de jongen nog niet definitief is vastgesteld, omdat hij geen legitimatie op zak had, verward is en moet worden verhoord met behulp van een tolk. 

Wel bevestigt een woordvoerder dat de politie ervan uitgaat dat het gaat om een 16-jarige jongen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Ook de politie denkt dat de jongen zonder treinkaartje naar Frankrijk wilde reizen. 

Er is volgens de politie geen aanwijzing dat de jongen terroristische motieven had. 

Brancard

Gisteren werden de Thalys en een groot deel van Rotterdam Centraal ontruimd nadat de man op het laatste moment aan boord was gesprongen en zichzelf opsloot op het toilet. 

Omdat de zaak deed denken aan de verijdelde aanslag op een Thalys in augustus, nam de politie geen risico en arresteerde de man. Hij bleek ongewapend en verzette zich niet. Na de arrestatie werd de man op een brancard afgevoerd, omdat hij hyperventileerde.

STER reclame