Minister Dijsselbloem op de ledenraad van de PvdA
NOS Nieuws

Dijsselbloem: mantelzorgboete van de baan

Minister Dijsselbloem gaat ervan uit dat de mantelzorgboete niet doorgaat. Op een PvdA Ledenraad zei hij: "Ik mag het eigenlijk niet zeggen, want het staat nog in de begroting, maar ik denk dat de mantelzorgboete er niet zal komen".

Dijsselbloem wees erop dat de maatregel, waardoor AOW'ers die bij een kind gaan inwonen minder uitkering krijgen, onlangs al is uitgesteld tot 2018. Dan is deze kabinetsperiode voorbij.

PvdA-leider Samsom beaamde later dat wat hem betreft van uitstel afstel komt, en dat de PvdA-fractie voor het schrappen van de maatregel zal stemmen na de volgende verkiezingen.

CDA-Kamerlid Omtzigt wijst er op Twitter op dat de huidige PvdA-fractie deze week nog tegenhield dat de maatregel uit de begroting werd geschrapt.

De 'mantelzorgboete' had als uitgangspunt dat mensen die samenwonen met hun kinderen goedkoper uit zijn, omdat ze allerlei kosten delen. Daardoor zouden ze kunnen worden gekort op hun uitkering.

De regeling zou aanvankelijk op 1 juli van dit jaar ingaan, maar werd eerder al met een jaar uitgesteld. Onlangs besloot het kabinet dat de 'boete' pas in een volgende regeerperiode wordt ingevoerd.

Het kostendeelprincipe riep verzet op omdat het kabinet aan de ene kant stimuleert dat mensen voor hulpbehoevende familieleden zorgen, maar daar aan de andere kant consequenties tegenover wilde stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl