1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

'Kroatië dwingt Hongarije vluchtelingen door te laten'

Kroatië zal buurland Hongarije ook vandaag en in de komende dagen dwingen om vluchtelingen toe te laten, heeft de Kroatische premier Milanovic gezegd in de grensplaats Beli Manastir. 

Hongarije is er niet blij mee. Het land beschuldigt Kroatië ervan dat het de Europese Unie teleurstelt omdat het niet in staat is de stroom migranten bij de grens in goede banen te leiden. Volgens een regeringswoordvoerder schendt Kroatië alle juridische afspraken die het land verplichten om de grenzen van de EU te bewaken.

Onder druk

De afgelopen dagen is gebleken dat Kroatië de toestroom van vluchtelingen uit Servië, Turkije en Griekenland niet aankan. Het land heeft niet de voorzieningen om iedereen te registreren en laat asielzoekers gaan waar ze naartoe willen.

Dus arriveerden gisteren talloze bussen en treinen met vluchtelingen aan de Hongaarse grens. Allemaal willen ze doorreizen naar Oostenrijk en Duitsland.

Vluchtelingen per bus van Kroatie naar Hongarije

Door de vluchtelingen af te zetten voor de Hongaarse grens, zet Kroatië het buurland onder druk om iedereen binnen te laten en zo snel mogelijk verder te laten reizen. Hongarije bracht gisteren naar eigen zeggen 8000 vluchtelingen met bussen naar de Oostenrijkse grens.

Dat gebeurde ondanks de eerdere maatregel om alle grenzen te sluiten voor vluchtelingen. Ook vandaag staan aan de Hongaarse kant zo'n honderd bussen klaar voor het vervoer van vluchtelingen.

Platteland

Nu ook noorderbuur Slovenië de grenscontroles heeft aangescherpt, zwerven steeds meer vluchtelingen over het Kroatische platteland. Ze vermijden de officiële toegangswegen en zoeken naar gaten in de grens. Gisteren gebruikte de Sloveense grenswachten pepperspray om een groep vluchtelingen bij de grens weg te jagen. 

Hongarije heeft inmiddels 500 reservisten opgeroepen om bij te springen in  de vluchtelingencrisis. Ze moeten de kazernes bemannen die nu grotendeels leeg staan omdat politie en leger massaal zijn ingezet voor het bewaken van de grenzen.

Vluchtelingen aan de Europese grenzen

Oostenrijk

Oostenrijk heeft sinds middernacht al zo'n 6700 vluchtelingen geteld die vanuit Hongarije het land zijn binnengekomen. De autoriteiten houden er rekening mee dat er vandaag nog duizenden zullen volgen. 

De afgelopen dagen klopten veel minder mensen aan. Maar de drukte is toegenomen door de transporten van vluchtelingen door Hongarije.  

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl