NEC rekent op de kanonnen van Navarone

Navarone Foor Pro Shots

Zijn ouders vernoemden hem naar de oorlogsfilm ‘The guns of Navarone’. En die ‘guns’ brengt NEC-speler Navarone Foor dit seizoen veelvuldig in stelling. De schoten die hij loste in de duels met Excelsior (1-0 winst) en Willem II (0-1 winst) leverden twee pareltjes van doelpunten op.

Foor is pas 23 jaar, maar wel één van de meest ervaren spelers bij de Nijmegenaren. Van hem wordt dit seizoen veel verwacht. Een groot contrast met één jaar geleden, toen Foor het seizoen in de Jupiler League op de bank begon. Alle reden om vijf vragen te stellen aan Navarone Foor.

Heb je na de degradatie van vorig jaar overwogen weg te gaan bij NEC?

“Nee. Veel jongens vertrokken bij ons, maar ik besloot te blijven. Het werd een ontzettend leerzaam jaar. Ik begon het seizoen op de bank en NEC wilde me zelfs verhuren. Er waren een aantal clubs die me wilde hebben op de laatste dag van de transfermarkt, maar ik had maar één uurtje om te beslissen. Bovendien wilde ik het ongelijk van de trainer bewijzen."

"Dat lukte. Ik veroverde een basisplaats, we werden kampioen en ik werd uitgeroepen tot speler van het jaar. Een wereld van verschil met het begin van dat seizoen.”

De promotie ging gepaard met een trainerswissel. Wat is het verschil tussen Ruud Brood en Ernest Faber?

“Ruud Brood is een heel andere trainer dan Ernest Faber. Onder Faber trainen we vaak technischer. Zo is de laatste training voor een wedstrijd met name gericht op standaardsituaties. Vaak trainen we ook langer. Ik kan me de eerste training van het seizoen nog herinneren, waar we pas na drie uur het trainingsveld verlieten. Dat was wel even wennen, maar ik merk dat ik er wel fitter door ben.”

Je behoort samen met Rens van Eijden en Jeffrey Leiwakabessy tot de meer ervaren eredivisiespelers van de selectie. Heb je daardoor ook meer verantwoordelijkheidsgevoel?

“Van nature ben ik niet echt een prater, maar ik realiseer me dat communicatie erg belangrijk is in het hedendaagse voetbal. Ik probeer de jongens op sleeptouw te nemen in het veld. Ik doe daar wel mijn best voor, omdat ik van mezelf verwacht dat ik meer verantwoordelijkheid neem nu ik wat ouder ben.”

Met het vertrek van Sjoerd Ars heeft NEC een hoop goals ingeleverd, een punt waar het op dit moment nogal aan schort. Wat vond jij ervan dat hij vertrok?

“Van Sjoerd Ars weet je dat hij zeker vijftien doelpunten in een seizoen maakt, maar het is zijn eigen keus geweest om naar NAC Breda te vertrekken. Ik denk dat we het wegvallen van Ars wel kunnen opvangen. Mijn eigen streven is om tien tot vijftien doelpunten in een seizoen te maken, maar ik ben meer een spelverdeler die de assists geeft."

"Vroeger was ik nog te wild in mijn hoofd en kwamen mijn schoten niet goed uit de verf. Nu train ik er meer op en wordt mijn schot steeds beter. Dat betaalt zich nu ook uit in de wedstrijden.”

Je contract loopt nog tot het einde van het seizoen. Waar liggen je ambities?

“Momenteel houd ik me er nog niet zo mee bezig en ik heb er ook nog niet met de clubleiding over gesproken. Uiteraard hoop ik een keer de stap te maken naar een andere club. Het mooiste scenario lijkt me om via een Nederlandse subtopper de sprong te maken naar de Spaanse competitie. Maar eerst hoop ik dat we sc Heerenveen verslaan. En dat ik natuurlijk weer een doelpuntje meepik.”

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De kanonskogels van Navarone Foor
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER Reclame