NOS Nieuws

'Vluchtelingen in lege kantoren'

  • Dijkhoff: onorthodoxe maatregelen nodig om vluchtelingen op te vangen
  • Interview Blok: vluchtelingen in lege kantoren

Staatssecretaris Dijkhoff is het eens met de woningcorporaties dat er onorthodoxe maatregelen nodig zijn om vluchtelingen aan onderdak te helpen. Koepelorganisatie Aedes wil kleine, tijdelijke woningen voor tienduizenden mensen.

Volgens Dijkhoff is het niet de bedoeling dat anderen die een huurwoning willen "de hele tijd moeten blijven wachten". Hij wil af van het beeld dat iedereen met een verblijfsvergunning meteen een eigen huis kan worden geboden.

Wrang

Hij en minister Blok voor Wonen overleggen met Aedes en de gemeenten over een oplossing. Blok: "We kijken naar lege kantoren die kunnen worden omgebouwd, en of er meer mensen dan nu in één woning kunnen wonen." Het zal dan ook gaan over praktische obstakels zoals bouwvoorschriften.

Het kabinet heeft er begrip voor dat mensen die al lang op een wachtlijst staan voor een huurwoning zich gepasseerd voelen. Blok: "We hebben te maken met een enorme piek terwijl er nog allemaal mensen op een lijst staan. Dat is wrang, maar uiteindelijk hebben ook vluchtelingen een dak boven hun hoofd nodig, net als u en ik."

Familielid

Dijkhoff benadrukt dat het voor vluchtelingen al langer mogelijk is om zelf woonruimte te regelen, bijvoorbeeld bij een familielid of kennis, de zogeheten zelfzorgarrangementen. Mensen die daar gebruik van maken, kunnen een vergoeding krijgen, omdat er zo bedden worden uitgespaard in een asielzoekerscentrum.

Blok en Dijkhoff zijn er tevreden over dat gemeenten, woningcorporaties en particuliere verhuurders zelf al aan de slag zijn gegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl