ANP
NOS Nieuws

In de toekomst betalen met bankpas of smartphone in ov

Het wordt in de toekomst mogelijk om in het openbaar vervoer te reizen met een bankpas of smartphone. Dat schrijft het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) in de toekomstvisie over betalen in het openbaar vervoer.

Het NOVB is een samenwerkingsverband dat bestaat uit overheden, consumentenorganisaties zoals Rover en alle vervoerders.

"In het najaar starten we twee pilots. Dan zullen we kijken of het goed werkt, of het makkelijk is, en hoe het met de privacy zit", aldus Eric Janse de Jonge, voorzitter van het NOVB Directeurenoverleg. Waar de proeven plaats zullen vinden, kan hij nog niet zeggen.

Betalen zonder inchecken

Vooral de bankpas ziet de NOVB als een goede optie op korte termijn. "Met de kennis van nu kan de bankpas een enorme bijdrage leveren aan het gemak voor de reiziger, omdat er geen extra kaart gekocht of extra saldo geladen hoeft te worden." Daarnaast wordt deze technologie in Londen al gebruikt, wat een uitrol makkelijker maakt, aldus het NOVB.

Op langere termijn denkt het beraad ook aan de mogelijkheid om reizigers te laten reizen via een smartphone. Volgens het NOVB kan dit via een be-in be-out-systeem, waarbij zonder een bewuste handeling door de reiziger kan worden ingecheckt. Het plan is nog niet concreet en het duurt zeker vijf tot tien jaar voordat het daadwerkelijk kan worden ingevoerd.

Achteraf betalen

Het NOVB benadrukt wel dat deze betaalmogelijkheden naast de al bestaande ov-chipkaarten zullen werken. Volgens het beraad wordt de chipkaart door steeds meer mensen gewaardeerd en zijn er inmiddels 14 miljoen stuks van in omloop. De organisatie wil het gebruik van de kaart ook makkelijk maken, zo wordt er gekeken naar de mogelijkheid om achteraf te betalen.

Ten slotte kijkt het NOVB naar de optie om mensen met verschillende vervoerders te laten reizen zonder tussentijd in en uit te laten checken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl