Vluchtelingen bij de grens tussen Servië en Kroatië AFP

Kroatië heeft de grensovergangen met Servië gesloten. Duizenden vluchtelingen proberen via de Servisch-Kroatische grens naar West-Europa te reizen, omdat de grens met Hongarije dicht is. De Hongaren houden vluchtelingen tegen met hekken, traangas en waterkanonnen. 

Premier Orbán heeft aangekondigd dat Hongarije ook de grens met Kroatië gaat afsluiten met prikkeldraad en een muur. Daar gaan vandaag al honderden militairen en politie-agenten mee aan de slag.

Kroatië heeft de grensovergangen met Servie gesloten.

Maisvelden

De afgelopen dagen zijn ruim 13.000 mensen de grens tussen Servië en Kroatië overgestoken, zegt de Kroatische politie. Een groot deel van hen overnacht in de open lucht. Volgens verscheidene bronnen proberen vluchtelingen nu ondanks de gesloten grensposten toch Kroatië te bereiken, lopend door maisvelden en weilanden.

Via Kroatië willen ze naar Slovenië reizen en zo verder Europa binnenkomen. Kroatië wil nu het leger inzetten om de vluchtelingen bij de grens met Servië tegen te houden.

Terugsturen

Gisteren hield de Sloveense politie een trein met 150 vluchtelingen tegen. Sommige mensen wilden snel uit de trein springen toen die een station binnenreed, maar de politie voorkwam dat. Ook wordt in het grensgebied gecontroleerd met patrouillewagens en helikopters.

De Sloveense politie stuurt vluchtelingen terug naar Kroatië. "Dat doen we zo snel mogelijk", zei een politiewoordvoerder tegen journalisten.

Door de sluiting van de Hongaarse grens is de druk van vluchtelingen op Kroatië, Slovenië en Roemenië toegenomen. De asielzoekers willen zo graag naar Hongarije of Slovenië omdat die landen zijn aangesloten bij het Verdrag van Schengen, waarin het vrije verkeer van personen tussen landen is vastgelegd. Dat geldt niet voor Kroatië en Roemenië.

STER reclame